Slovenija
77 ogledov

Kdo citira koga?

Sladojević Iztok Golob
Kranjska knjižnica. V pravnem mnenju za doplačilo knjižnice prepisi stališč prodajalca. Juhart citira Marjeka ali obratno?

Aleš Sladojević, nekdanji direktor občinske uprave, je prepričan, da občina ne bi smela upoštevati pravnega mnenja glede doplačila 1,5 milijona evrov prodajalcu kranjske knjižnice. Opozoril je, da je v njem več prepisov in skoraj dobesednih povzetkov dobri dve leti starih stališč prodajalca.

“Od občinske uprave bi pričakoval, da v primeru takšnega mnenja račun zavrne oziroma izdelovalca opozori, da je bil pri izdelavi mnenja pri izbiranju in pregledovanju dokumentacije selektiven,” je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Sladojević.

Skoraj identični odlomki

Sladojević je pravno mnenje, maja letos ga je izdelal redni profesor na pravni fakulteti Miha Juhart, primerjal z dopisom iz marca leta 2009 z naslovom Projekt izgradnje Osrednje knjižnice Kranj – Stališča prodajalca. V obeh je odkril osem skoraj identičnih odlomkov.

 

Predložena dokumentacija

“V mnenju sem povzel dejansko stanje, ki se izključno nanaša na vsebino pogodb, kakor je zapisano. Dokumentacija mi je bila predložena in gre za povzete podatke. Na podlagi teh podatkov so bile izdelane pravne kvalifikacije, ki so odločilne za mnenje v zadevi. Te kvalifikacije pa temeljijo na dogodkih, ki so se zgodili pozneje, zato so očitki brezpredmetni. Na to sem ne nazadnje tudi opozoril obe pogodbeni stranki na skupnem razgovoru, ki je bil podlaga za izdelavo mnenja,” je zadevo komentiral Juhart.

Juhart med strokovnjaki

“Stališča leta 2009 sem oblikoval na podlagi mnenj strokovnjakov, med katerimi je bil tudi Juhart. To je dejstvo,” je presenetil Ivan Marjek, direktor podjetja IC Dom, prodajalca knjižnice. (Juhart tega sicer ni potrdil.) Stališča Sladojevića je Marjek zavrnil.

“Prejšnja uprava nima argumentov proti podražitvi. Z veseljem sem jih pripravljen soočiti s tem. Nobenih zadržkov nimam, da zadevo pregleda še kdo od uglednih strokovnjakov s pravnega področja,” je sklenil Marjek.

Mnenje neodvisno?

“Ob ugibanju, ali Juhart citira Marjeka ali Marjek Juharta, se mi zdi mnenje vse manj neodvisno in izvedensko,” je dodal Sladojević.

“Težko komentiram. Ne poznam podrobnosti. Prvič slišim od vas,” pa je Sladojevićeve navedbe komentiral kranjski župan Mohor Bogataj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.