Slovenija
32 ogledov

Kdo dobi 3,4 milijona evrov

Precej donacij gre tudi Rdečemu križu, ki ima sicer veliko regijskih enot, števi Žurnal24 main
Donacije dohodnine. Rdeči noski hitro proti vrhu, novih 12 tisoč donatorjev.

Iz lanske dohodnine bo 15. septembra donacijska sredstva v skupni višini 3,4 milijona evrov na račune dobilo 3.500 društev, združenj in ustanov, kažejo podatki Davčne uprave Republike Slovenije (Durs).

Za donacijo 0,5 odstotka dohodnine se je odločilo 302.290 zavezancev, to je približno 12 tisoč več kot lani. Vsak izmed njih je podaril povprečno 12 evrov. V proračunu pa bo ostalo več kot sedem milijonov evrov, saj se večina (dve tretjini davčnih zavezancev) za donacijo kateremu od več kot 4.300 upravičencev ni odločila. Lani je denar dobilo 3.817 upravičencev, zbralo pa se je le 33 tisoč evrov manj kot letos.

Največ donacij SD

Politične stranke. Tudi lani je iz dohodnine med parlamentarnimi strankami skupno največ donacij dobil SD.

Donator jim je namenil povprečno 15,50 evra, kar je manj kot SDS (17 evrov), LDS (21 evrov) ali Zaresu (kar 23 evrov).

Afera (še) brez posledic
Medtem ko je večina lestvice 20 največjih prejemnikov skoraj nespremenjena, se zadnji dve leti hitro vzpenja društvo za pospeševanje veselja do življenja za bolne in trpeče, bolj poznano pod imenom Rdeči noski.

Z lanskega desetega mesta se je zavihtelo na četrto in na peto mesto zrinilo združenje za boj proti raku dojk Europa Donna.

Unicef ostaja čisto pri vrhu. A ker je podatke Dursu, komu (vse) naj gre 0,5 odstotka dohodnine, mogoče poslati in spreminjati le do konca leta, za katerega se dohodnina odmerja (obrazec najdete na Dursovi spletni strani), se bo dejanski vpliv spomladanskih afer, ki so pretresle Unicef, videl šele na lestvici prihodnje leto.

Na Dursu pojasnjujejo, da gre za preliminarne podatke, pripravljene na podlagi informativnih izračunov, in da vsak ugovor zadrži izplačilo donacije do rešitve ugovora. Vsa ta izplačila bodo nato sledila na tri mesece.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.