Slovenija
165 ogledov

Kdo ima najpametnejše

Za povečavo kliknite na tabelo. Žurnal24 main
Izobrazba. Najmanj izobraženi so poslanski kandidati Jelinčičeve SNS. Izkušnje, ne diploma. Stranke pravijo, da formalna izobrazba za dobrega poslanca ni ključna. Volivcem vseeno.

Kandidati. Med parlamentarnimi strankami bo največ kandidatov, ki imajo vsaj visokošolsko izobrazbo, kandidiralo na listi LDS. Če poleg njih upoštevamo tiste, ki jim najbolje kaže po raziskavah javnega mnenja, pa vodi Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija. Politični analitiki opozarjajo, da izobrazba poslanskih kandidatov za volivce ni najpomembnejša.

Elitni kandidati pogorijo

"V preteklosti je SDS na primer kandidirala z zelo močnimi in izobraženimi kandidati, ki so bili nekdanji ministri, pa na koncu niso prišli v parlament," pravi politični analitik Matevž Tomšič in dodaja, da je volivcem bolj kot izobrazba kandidatov pomembna njihova lokalna prepoznavnost. Meni, da je prav tako pomembno, v kateri regiji kandidat nastopa in kakšna je v tej regiji izobrazbena struktura volivcev.

Diploma nepomembna

Tudi stranke izobrazbe svojih kandidatov ne postavljajo na prvo mesto. V Listi Zorana Jankovića, ki ima sicer največ, 71 kandidatov, ki imajo vsaj visokošolsko izobrazbo, pravijo, da je pomembnejše, da so "kandidati pripravljeni predano in zavzeto delati". To po njihovem mnenju "ni nujno vedno povezano s stopnjo formalne izobrazbe".

Pahorjeva stranka SD, ki ima med kandidati največ doktorjev znanosti, pravi, da je bolj kot izobrazbena struktura pomembna sposobnost poslancev, da delajo za javno dobro, ne pa za lastne interese. V SNS, kjer imajo največ kandidatov s srednješolsko izobrazbo, poudarjajo, da ta "sama po sebi še ne pomeni nujno tudi dovolj znanja, sposobnosti, pripravljenosti za delo". Pri Listi Virant, kjer kandidira najmanj srednješolsko izobraženih politikov, pa trdijo, da je "bistveno, da se nekaj naredi".

Izobražena levica mit

Izobraženi kandidati se pojavljajo na listah levih in desnih političnih strank. Tomšič zato pravi, da je "predstava, da so levi volivci bolj izobraženi in zato napredni, zgrešena, saj se je na zadnjih nekaj volitvah izkazalo, da so visoko izobraženi kandidati po strankah porazdeljeni enakomerno". V prejšnji sestavi državnega zbora je bilo sicer poslank in poslancev z vsaj visokošolsko izobrazbo dve tretjini. Od tega jih je bilo proporcionalno največ iz Zaresa.

Letos bo največ doktorjev znanosti (12) kandidiralo na listi SD, SNS pa nima na svoji listi nobenega. Največ magistrov (14) je na listi SDS, najmanj (6) pa pri SNS. Največ kandidatov z visokošolsko izobrazbo (52) je na Listi Zorana Jankovića, najmanj (22) pa pri SNS. Največ kandidatov z višješolsko izobrazbo (21) imajo v stranki SLS, medtem ko Janković in LDS nimata nobenega kandidata s to stopnjo izobrazbe. Iz Desusa nam podatkov niso posredovali.

Komentarjev 2
  • Votko 09:56 16.november 2011.

    Gorenak, Grims, Černač, Tanko, Popovič, Auer, Irgl, Šoba, Matoz...kira ekipa? Res sami doktorji znanosti?

  • telefonist 16:42 15.november 2011.

    jankovič. ker njegovi volivci smo pametni in vidimo. in ker ima pametno ekipo. pa ne samo merkatorjevo. tudi novo. npr moderndorfer. kaj je vse naredil, pa se javno ne vidi tok. npr četrtne skupnosti. prej smo se skoz kregal, zdaj funkcionira.