Slovenija
984 ogledov

Kdo ima prav, minister ali sindikati?

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
"Pripravljamo dodatne argumente," pred napovedano stavko pravi ministerza zdravje Janez Poklukar.

Dopoldne so se začela zadnja pogajanja predstavnikov vlade in s sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege, ki so za jutri napovedali stavko. Sindikati od vladne strani pričakujejo protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki.

"Pripravljamo dodatne argumente"

"Pripravljamo dodatne argumente, zakaj je potrebno nadaljevati na izhodiščih, ki smo jih podali, in kako izpeljati pogajanja do konca," je sinoči potrdil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je, kot pravi glede tega, da bi sindikati in vlada pred jutrišnjo stavko še lahko dosegli dogovor, optimist. 

"Plače bi se vsem zvišale enako"

Poklukar je za sinočnje Odmeve poudaril, da so se od leta 2015 do leta 2019 plače zdravnikom dvignile za 12 odstotkov, medicinskim sestram pa za 18 odstotkov. Če se upoštevata še dve izredni koronski leti s posebnimi dodatki, so se od leta 2015 do novembra 2021 plače zdravnikom dvignile za 40 odstotkov, medicinskim sestram pa za 53,8 odstotka, torej za 13 odstotkov več. Sestram so se nato plače v povprečju dvignili za tri plačne razrede - vsak plačni razred pomeni približno štiri odstotke - pa so se njihove plače dvignile za 25 odstotkov. "Zdravnikom bi se, glede na predlog, plače dvignile za 24 odstotkov, na ta način bi se plače zvišale vsem enako, to ni nič drugega!" poudarja Poklukar. 

Fides: Gre za kupovanje časa pred volitvami

"Ministrove obljube reševati nastale nevzdržne anomalije v plačnih nesorazmerjih, ki so predvsem povozile strokovno-organizacijsko hierarhijo v zdravstvenem timu, ki jih je sam povzročil, dobra dva meseca pred volitvami, so zgolj kupovanje časa do volitev. Več kot jasno je, da primerne rešitve nastale situacije v okviru obstoječega plačnega sistema in omejitve v plačni lestvici niso možne," pa so prepričani v zdravniškem sindikatu Fides.

"To je norčevanje"

"Novembrski dvig je v resnici zanemaril nekatere poklice znotraj zdravstva, kot so mnoge srednje medicinske sestre, delovni terapevti in fizioterapevti. Zanemaril pa je tudi zdravnike, mlajše zdravnike celo dodatno degradiral," pa ob tem pravijo Mladi zdravniki Slovenije. 

Sestal se bo tudi glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki zaradi zastanka pogajanj ocenjuje, da Poklukar ni več kompetentni sogovornik. Odziv Poklukarja na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju določbe 48. člena zadnjega interventnega protikoronskega zakona (PKP 10), "da bodo našli rešitev tako za zdravnike kot medicinske sestre", v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides razumejo kot norčevanje iz javnega zdravstvenega sistema.

Komentarjev 15
  • rd2dmk2 12:39 15.februar 2022.

    bom vrgel eno kost, ma ne kar cel pršut. pa tole oglodite.. veš čas se delodajhalci borijo za to da bi lahko delavca bolj fleksibilno odpustili. lobirajo za nove in nove načine da bi lahko zletel, tisti trenutek, ko bi ...prikaži veči delodajalec ugotovil da ga ne rabi.. pa gflej šmenta, pride korona in neka fuknjena vlada ki tala naokoli pomoč in se nikofar ne odpušča... dobijao se dodatki za čakanje na domu pa , to in ono. pa ni nobenga problema , a ne ?

  • nives2 12:13 15.februar 2022.

    Do takšnih liberalnih dejanj, ko se dvigne enemu, se mora dvigniti drugemu, patretjemu , ne pa četrtemu bo prihajalo toliko časa, dokler se ne izvedejo strokovni testi. Kdo ve več o algoritmu delovanja človeškega unikuma. Ker nobeden ne ve nič, ...prikaži več predlagam da imajo kirurgi najvišje plače

  • sam1 11:01 15.februar 2022.

    Dokler bo ta vlada na vrhu,bodo vedno imeli prav ministri-seveda tisti,kateri so pridni in ubogljivi, sicer so pa tako ali tako na vse ključne položaje nabili svoje paciente,ki razen redkih nimajo pojma,zakaj tam sedijo.....