Slovenija
26 ogledov

Kdo je kriv za slabe banke?

Državni zbor Žurnal24 main
Poslanske skupine koalicije SDS, DL, SLS, Desus in NSi so na državni zbor danes naslovile zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave. Njen cilj naj bo ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij za slabo delovanje bančnega sistema, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

V sporočilu, ki so ga poslali iz SDS, izpostavljajo, da je Slovenija pred vnovično dokapitalizacijo bank v večinski državni lasti. "Namesto da bi bile največje državne banke gonilna sila razvoja, same periodično potrebujejo dodatna finančna sredstva, da lahko sploh delujejo, pri tem pa slabo opravljajo svoje poslanstvo," poudarjajo.

Med vzroki za takšno stanje izpostavljajo slabe poslovne odločitve vodstev bank, pomanjkljiv ali celo slab nadzor nad bankami, podeljevanje slabo zavarovanih ali celo nezavarovanih kreditov, zgrešene naložbe bank, tajkunska posojila in financiranja političnih projektov. Zaradi vsega tega prihaja do slabitev kreditnega portfelja bank, kar povzroča manjšo kreditno aktivnost bank. "Posledice tega se kažejo tudi v propadanju podjetij, zmanjševanju števila delovnih mest, naraščajoči brezposelnosti in posledično ekonomsko-socialni krizi, ki je prizadela številna gospodinjstva," pravijo poslanci.

Namen parlamentarne preiskave je ugotovitev vzrokov in ravnanj, ki so imeli za posledico sistematične sanacije slovenskega bančnega sistema, razjasnitev sistema nadziranja, delovanja in upravljanja slovenskega bančnega sektorja, ki je dopustil, da so slovenske banke prišle v takšen položaj, ter ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so dopustili takšno stanje.

Komentarjev 7
  • lol1 19:44 01.december 2012.

    Prvo se je treba vprašati kdo je jemal ali dobival največje kredite vdržavi, drugo, da vsi ti tajkuni so bili člani političnih strank, tako da tu sploh ni polemike kdo je kriv, sigurno vlada in njena politika. Zato je potrebno ...prikaži več vse te barabe spraviti pred roko pravice, jim odvzeti vso njihovo premoženje, z denarjem poplačati banko in mislim da to je način reševanja zadeve, ne pa na ramenih davko plačevalcev. Vsi pa tudi vemo kako so ti lopovi prišli do firm, razni menedžerski prevzemi, itd. Naj nekdo pove ime podjetja v katerem je bil menedžerski prevzem, ki ima pozitivno bilanco ali pa če sploh še živi. V ta začaran krog je pa povezano slovensko sodstvo z našim gologlavim sokolom na čelu. Tako da o tem ni polemike kdo so krivci, problem je le v tem zakaj Johan ne upa zadeve razrešiti.

  • mirko 13:16 01.december 2012.

    Komisija je brez pomena, samo sebi namen in članom parlamentarne komisije. Tako si višajo že tako in tako visoke poslanske plače. Za nepravilnosti, malomarnosti, klientalizem in korupcijo zaposlenih v bankah pri dajanju kreditov so pristojni organi pregona, torej policija-tožilstvo in ...prikaži več sodstvo. Samo žalostno v naši državi pa je, da imamo za take preiskave premalo strokovno usposobljenega kadra, saj je finančno poslovanje ena zelo kompleksna zadeva nakatero se pa malo kateri policist, tožilec in sodnik sploh spozna.

  • feferon 11:25 01.december 2012.

    Opozorilo! Tisti, ki ste s.p. ali d.o.o preverite kdaj vam je Diners nakazal denar od POS- ov. Nekateri, ga niso dobili že 6 mesecev.