Slovenija
65 ogledov

"Kdo je stal za temi posli"

"Čudi me, da se je NLB pri lizinških poslih na Hrvaškem spečala prav z Goranom C Žurnal24 main
NLB Leasing. Prek hčerinskih družb menda za 90 milijonov slabih naložb.

Napad. "To bo nova velika zgodba o slabih naložbah v NLB." Tako nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov blizu Nove Ljubljanske banke (NLB) in iz nje, ko smo jih spraševali, koliko resnice je v zapisih hrvaškega časopisa Poslovni dnevnik. Ta je pred dnevi objavil, da ima NLB Leasing prek družb na Hrvaškem – Optima Leasing in OL Nekretnine – za okoli 90 milijonov evrov slabih naložb.

Nadzorniki Leasinga
(Za)menjave. Šef nadzornikov NLB Lesinga je bil od marca do novembra lani Marko Jazbec, nato je to nalogo prevzel Samo Nučič. Med leti 2006 in 2008 je bil nadzornik tudi Alojz Jamnik.

Posli na Hrvaškem
Po pisanju hrvaškega dnevnika sta problematična zagrebška stanovanjska projekta Veliko polje in Borovje. V obeh se kot investitor pojavlja Invest Zadar, ki je v lasti Slovenca Andreja Jerine, sicer direktorja Kolpa Investa.

Invest Zadar naj bi za gradnjo soseske Veliko polje od OL Nekretnine dobil 12,4 milijona evrov. Ker se stanovanja ne prodajajo, bo težko odplačeval obveznosti, piše hrvaški časnik. Za projekt Borovlje (gradnja se ni še niti začela) pa naj bi OL Nekretnine Investu Zadar odobril 12 milijonov evrov in NLB še 10. Na 12 milijonov evrov vrednem zemljišču pa imata lizinški hiši skupaj že za 72,5 milijonov evrov hipotek.

V NLB informacij o dogajanju v hčerinskih družbah in njihovih poslih ne dajejo. Trdijo pa, da je Optima Lasing že v prejšnjih mesecih začela "aktivnosti za zaščito svojih interesov". Jerina iz Kolpe Invest se na naše maile in klice ni odzval. Prav tako še vedno čakamo na pojasnila NLB Leasinga. "V NLB bi morali nadzorniki takoj pogledati, kdo je stal za temi posli in ukrepati, ne pa da se čistke delajo prek medijev," je zadevo komentiral finančnik, ki pozna razmere na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.