Slovenija
14 ogledov

Kdo je ustrelil in obglavil Rožnika?

Medveda naj bi umoril nekdo izven lovskih vrst. Žurnal24 main
Medveda Rožnika, kot kaže, ni več. Ustreljeno in odrto medvedje truplo, ki so ga našli pri Solčavi, je zelo verjetno prav njegovo. Storilce še iščejo.

Včeraj so ob slovensko-avstrijski meji pri Solčavi v potoku našli odrto truplo medveda. Po prvih ugotovitvah je bil medved ustreljen in odvržen. Glede na starost in velikost ustreza medvedu Rožniku, ki je pred časom na istoimenskem hribu vznemirjal tudi prebivalce Ljubljane.

 

Najmanj 417 evrov

je kazen za nelegalen odlov zaščitene živali.

S trokovnjaki zdaj opravljajo natančnejše genske analize, ki bodo potrdile, ali gre resnično za Rožnika. Najdeno truplo je bilo brez glave, kože in krempljev. V bližini trupla je bilo najdenih tudi nekaj drugih materialnih dokazov, ki sta jih prevzela policija in lovska inšpekcijska služba, preiskava pa se je začela tako na slovenski kot na avstrijski strani.

Miha Krofel, raziskovalec na Zavodu za gozdove Slovenije, je za zurnal24.si povedal, da bodo potrditev, ali gre za tega medveda, dobili najverjetneje na začetku prihodnjega tedna. "Sam sem zelo prepričan, da gre za tega medveda. Na tem območju je zelo malo medvedov, ta medved pa je pred 10 dnevi nenadoma izginil. Kot sem ga videl, po velikosti, teži in spolu ustreza Rožniku. Vseeno pa je treba počakati na rezultate."

Triletnega medveda Rožnika so po tem, ko se je pred časom sprehajal v okolici Ljubljane in zaradi svojega nenavadnega vedenja povzročil kar nekaj panike med ljudmi, uspavali in preselili na Snežniško planoto. Opremili so ga z GPS-ovratnico, prek katere so pristojne službe lahko ves čas nadzorovale njegovo gibanje. Ovratnice pri kadavru niso našli.

Popotovanje Rožnika, kot ga je zaznal signal GPS-ovratnice. © medvedi.si

 
Nazadnje v Avstriji
Potem ko je prepotoval velik del Slovenije in del Hrvaške, pri svojem potovanju pa je kazal neobičajno vedenje in so ga številni prebivalci Slovenije videvali čez dan, je konec maja prečkal tudi državno mejo s sosednjo Avstrijo, kjer so ga opazovali tudi pristojni avstrijski medvedji raziskovalci.

30. maja proti večeru je signal z ovratnice izginil in od takrat ga ni bilo več mogoče zaznati, prav tako pa medveda, ki so ga ljudje vsak dan videvali, od takrat ni videl nihče več. Zaradi tega je ekipa slovenskih in avstrijskih raziskovalcev tudi s pomočjo letala poskušala najti VHF-signal, ki ga ovratnica prav tako oddaja, vendar je bilo do včeraj iskanje neuspešno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.