Slovenija
258 ogledov

Kdo je vplačal delnice Nove24TV

NOVA 24 TV Saša Despot
Medtem ko so bili ustanovitelji delniške družbe, ki oddaja Novo24TV, javni, so dokapitalizacijo izvedli tako, da bi lahko vlagatelji ostali skriti. A to ni uspelo.

Nove delnice so namreč za razliko od ustanovnih prinosniške in ne imenske, kar je precejšnja redkost. KDD namreč vodi delniške knjige le 25 delniških družb, ki imajo prinosniške delnice, medtem ko je bilo vseh delniških družb konec leta 2014 po podatkih statističnega urada skoraj 700. 97 odstotkov družb ima torej imenske, ne prinosniške delnice. 

Zakaj so se odločili zanje? "Odgovor na to vprašanje bi vam moral dati Upravni odbor, tega pa ga v roku, v katerem ste želeli dobiti odgovore na vaša vprašanja, ne morem zagotoviti," nam je sporočil izvršni direktor NoveTV24 Peter Štrbenk

Ni šlo za to, da bi se izognili stroškom

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pravijo, da je ključna prednost tajnost. "Prednosti prinosniških delnic v primerjavi z imenskimi bi lahko izhajale iz dejstva, da so delniške knjige imenskih delnic javne, medtem ko so delniške knjige prinosniških delnic nejavne," so povedali. 

S prinosniškimi delnicami se tudi niso mogli izogniti stroškom zaradi vodenja računa. Le še letos imajo lahko fizične osebe delnice na brezplačnem registrskem računu pri KDD, potem pa bodo morali vsi delnice prenesti na trgovalni račun pri eni izmed borznoposredniških družb, za vodenje katerega bo treba plačati. Na ATVP pravijo, da zakon v zvezi s tem vprašanjem "v 48. členu ne dela razlik med postopki za imenske in prinosniške nematerializirane vrednostne papirje". 

Tudi prinosniških delnic ni mogoče imeti v sefu

Kljub temu, da se glasijo na prenosnika, pa se ne more zgoditi tako kot v filmu, da bi nekomu iz sefa ukradli delnice, saj morajo biti vse delnice izdane v nematerializirani obliki, torej ne kot potrdilo na papirju. 

Pečečnik namesto v Lady vložil v Janševo televizijo

Kljub tajnosti delniške knjige so Finance objavile seznam največjih delničarjev. Presenetljivo je drugi največji delničar postal Elektronček Joca Pečečnika, ki je v Novo24TV vložil kar 50 tisoč evrov. Pečečnik je sicer v medije sprva hotel vstopiti z Bojanom Požarjem in ponovnim zagonom revij Jana, Lady in Stop, a sta se sprla. 

Lastniki Nove24TV | Avtor: finance/slika zaslona finance/slika zaslona
                                                                                                                          Vir: Finance

Pred Pečečnikom je največja delničarka s 70 tisoč evri vložka ostala Klavdija Snežič, žena Janševega cimra na Dobu Roka Snežiča, ki je bil obsojen zaradi davčne utaje. 

Alenka Avberšek, Franjo Bobinac, Aleš Bratož, Stojan Petrič | Avtor: Alenka Avberšek, Franjo Bobinac, Aleš Bratož, Stojan Petrič Alenka Avberšek, Franjo Bobinac, Aleš Bratož, Stojan Petrič
Presenetljivo je v Janševo televizijo denar vložil tudi Stojan Petrič (na fotografiji prvi z desne), ki ga sicer štejejo k politični levici. Natančneje, deset tisoč evrov je v Novo24TV vložilo podjetje MBBT, ki je posredno v lasti Kolektorja. Petrič je bil sicer član Kučanovega Foruma 21. Kolektor je sicer pred kratkim kupil časopisno hišo Delo. 

Janšev sin Žan je kupil dve delnici. 

Obljubljali dobiček, zdaj bi imeli nepridobitni program

Na skupščini delničarjev, ki bo 29. marca, je predlagan sklep, da se "družba NovaTV24.si, informativna televizija d. d. pridobi status nepridobitnega televizijskega programa" ter da se dobiček uporablja le za izvajanje televizijske dejavnosti. Tistim, ki so jim prodajali delnice, pa so poleg pravice do upravljanja družbe obljubljali tudi pravico do dela dobička oziroma dividende. So jih naplahtali? 

Šterbenk pravi, da "status posebnega pomena pridobiva medij, ne njegov izdajatelj" ter da je bilo to, da se bodo potegovali za status posebnega pomena navedeno že v prospektu. V prospektu je sicer omenjeno, da bodo poskušali pridobiti status posebnega pomena, ne pa, da je tak program nepridobiten. Če bo program nepridobiten pa to ne pomeni, da ne bo dobička. "Izdajatelj pa ima možnost pridobivati prihodke in ustvarjati dobiček tudi z drugimi storitvami, kot je npr. produkcija oddaj za naročnike, snemanje oglasov ipd. Na ta del se neprofitnost ne nanaša," pojasnjuje Šterbenk. 

Status bi omogočil brezplačno oddajanje

In kaj bi s statusom pridobili? "Takšen status omogoča med drugim tudi nekoliko cenejše oddajanje programa ter potencialno širšo možnost dostopa do javnih sredstev za medijsko produkcijo, kar je za medij v začetku njegovega delovanja izredno pomembno," pravi Šterbenk. Gre za možnost prijave na javne razpise, tudi evropske, ter uvrstitev programa v javni multipleks A, kar bi pomenilo, brezplačno oddajanje prizemne televizije, ki omogočsa spremljanje prek sobne antene. Zdaj Nova24TV oddaja le prek kabelskih operaterjev, čeprav že ima tudi dovoljenje za oddajanje prek zraka. 

Zdaj ima tak status le Golica TV

Status nepridobitnega televizijskega programa ima v Sloveniji po podatkih registra agencije za komunikacijska omrežja in storitve le Čarli TV, ki oddaja program Golica TV. Odločbo o dodelitvi ali odvzemu statusa nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa po predhodnem mnenju Sveta za radiodifuzijo izda Ministrstvo za kulturo. Nepridobitni  program mora v dnevnem oddajnem času obsegati najmanj 30 odstotkov lastne produkcije informativnih, umetniških, izobraževalnih in kulturno-zabavnih vsebin. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 74
  • Žurnalček 17:50 11.marec 2016.

    Enkrat se vam reče da ne delajte reklamo tej bandi , vi pa še kar terate svojo ! Saj gremo lahko mi kam drugam , če vam nismo všeč ali pa nas želite spoznati do obisti s to TV . ...prikaži več. Ej Žurnal, BOLI ME HURAC , kdo je plačal, kdo kupil , kdo nastopa in kaj blebetajo , a je to tako težko razumet !!

  • Jagijagi1 12:04 11.marec 2016.

    Iz srca!

  • patrijarh 19:06 10.marec 2016.

    križar-fukn se ti bo manj škode.