Slovenija
17 ogledov

Kdo lahko koga toži

Nedograjeni vrtec je včeraj močil dež, a so ga na srečo zavarovali s ponjavami. Žurnal24 main
Vrtec. Občina ima zaradi zamude pri gradnji pravico do odškodnine.

Razen zamude pri gradnji vrtca, ki jo je povzročil stečaj Gradisa, občina po moji oceni ne bo oškodovana,” na vse glasnejše razprave o tem, kakšna bo nadaljnja usoda nedokončanega sevniškega vrtca, odgovarja župan Srečko Ocvirk.

Mi smo odstopili od pogodbe in iz proračuna plačevali podizvajalce, tako da mi ne bomo stečajni upniki,” pojasnjuje in dodaja: “Ko smo pred dvema letoma podpisali pogodbo z Gradisom, smo poskrbeli tudi za zavarovanje in se dogovorili o morebitni odškodnini, če objekt ne bo končan v roku.”

So na vidiku tožbe?
Za uspešnost morebitnih tožb na izpodbijanje pravnih dejanj (odstopa terjatev) stečajnega dolžnika Gradisa, ki je kot upnik svoje terjatve do Občine Sevnica odstopil svojim podizvajalcem, morata biti izpolnjena dva pogoja: da se je s tem dejanjem zmanjšala možnost poplačila drugih upnikov in da so podizvajalci vedeli za slabo finančno stanje Gradisa,” nam pojasnjuje strokovnjak.

Po njegovem mnenju tožbe stečajnega upravitelja ali upnikov ne morejo biti uspešne, še manj pa lahko prizadenejo občino, če je bila o odstopu terjatev pravilno obveščena. Po mnenju našega strokovnjaka pa ima občina pravico terjati odškodnino od Gradisa.

Škoda je nastala, ker bo morala poiskati drugega izvajalca in ker objekt ni bil dokončan v pogodbenem roku, zato je morala dejavnost vrtca opravljati v drugih objektih in z večjimi stroški.

Morda lahko občina unovči bančno garancijo, če jo je prejela ob sklenitvi pogodbe; sicer pa bo morala s tožbo dokazati škodo in vzročno zvezo, odškodnino pa bo lahko uveljavila le kot stečajni upnik. To pomeni, da bo poplačana v sorazmernem deležu kot navadni upnik v stečaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.