Slovenija
64595 ogledov

Kdo mora jutri zapreti vrata in kdo ne?

Trgovina
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je predstavil izjeme, za katere odlok o zaprtju jutri ne začne veljati.

Z jutrišnjim dnem stopa v veljavo Odlok o spremembah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Odlok začasno prepoveduje ponudbo in prodajo blaga in storitev v:
-    nastanitvenih obratih,
-    igralnicah,
-    gostinskih dejavnostih,
-    frizerskih in kozmetičnih dejavnostih,
-    wellnessih, 
-    bazenih,
-    kinematografih,
-    fitnesih,
-    kulturnih ustanovah,
-    avtopralnicah, ipd.

Izjeme, za katere odlok ne velja, so: 
-    prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, 
-    lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki,
-    drogerije,
-    tržnice,
-    prodajalne s hrano za živali,
-    prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, 
-    drevesnice,
-    vrtnarije,
-    cvetličarne,
-    kmetijske prodajalne, 
-    bencinski servisi,
-    servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske delavnice,
-    prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material,
-    banke,
-    zavarovalnice,
-    pošte,
-    dostavne službe,
-    trafike in kioski za prodajo časopisov in revij.

Trgovski centri bodo od jutri dalje odprti, a bodo poslovali skladno z omejitvami, ki jih je sprejela vlada. Poleg živilskih trgovin bodo namreč znotraj trgovskih centrov lahko odprte tudi ostale trgovine, ki so navedene med izjemami. 

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki med 6. in 21. uro ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. 

Dovoljena je prodaja na daljavo. 

Pri izvajanju vseh navedenih storitev se mora upoštevati vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ.

Storitve nastanitvenih obratov lahko koristijo:
- osebe, ki zaradi opravljanja gospodarske dejavnosti potrebujejo nastanitev,
- tisti, ki opravljajo dejavnosti javne službe v Sloveniji,
- tuji državljani, ki prihajajo v Slovenijo s poslovnim razlogom, so predstavniki diplomatskih misij ali člani državniških delegacij,
- osebe, ki so s strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti napotene na zdravljenje ali napotene, da v nastanitvenem obratu opravijo zdravstveno dejavnost, 
- športniki, strokovni delavci v športu in osebe, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo v skladu z zakonom o športu. 

Ponujanje nastanitvenih sredstev je dovoljeno tudi za namen izvajanja ukrepov zaradi zajezitve okužbe s koronavirusom, in sicer v primeru izvajanja ukrepa osamitve, izolacije oz. karantene.

Gostje, ki so ob uveljavitvi tega odloka že nastanjeni v nastanitvenem obratu, lahko storitev koristijo do njenega poteka

Na medicinski rehabilitaciji je trenuto 1450 oseb, je pojasnil minister. V tretjini primerov gre za osebe, ki so na negovalnih oddelkih, zato bi vsako zapiranje medicinske rehabilitacije pomenilo dodatno obremenjevanje zdravstvenega sistema. Poleg tega je vsak dan še 1500 ljudi napoteni s strani zdravstvenih ustanov na različne terapije. "V zdraviliščih imajo za napotence posebne oddelke, ki so deli teh hotelov," je pojasnil. "S strani zdravilišč imamo pripravljenost, da se za potrebe lažjih covid bolnikov dajo na razpolago njihove kapacitete." Dogovori so po ministrovih besedah v zaključni fazi, šlo pa naj bi za več sto postelj. 

Dovoljene so tudi vse oblike ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki so kot izjema navedene v drugih vladnih odlokih. Ne glede na ukrepe, navedene v drugih vladnih odlokih, je brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene ali varovance, npr. menze.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih je omejeno na 20 kvadratnih metrov na stranko, v primeru prostorov, manjših od 20 kvadratnih metrov, pa na eno stranko na prostor, vendar le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki v skladu z navodili NIJZ.

Ponudniki morajo upoštevati omejitev, v nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet ali opravljati dejavnost. Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti zaščitno opremo in spoštovati navodila NIJZ.

Vlada bo vsakih sedem dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka in sprejela odločitev, ali se bodo ukrepi še naprej uporabljali ali ne. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je poudaril, da se ukrepi sprejemajo za teden dni, kar je optimistična napoved in nekaj oprijemljivega. Vse je pozval, da pokažemo, "da skupaj zmoremo premagati to krizo in se spet postaviti na noge. Ni čas, da omagamo, ampak trenutek, da virus premagamo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Mesija 13:03 23.oktober 2020.

    Najbolje, da jo zaprete vi v hramu teroristične ideologije covid-19