Slovenija
43 ogledov

Kdo nas nateguje s cenami elektrike

Infografika elektrika Žurnal24 main
Eni o paketu, drugi o rednih cenah.

"Pisali ste, da je najcenejši paket Opti 14 Elektra energije, Gen-I pa oglašuje, da ima do 13 odstotkov nižje cene. Kdo je zdaj najcenejši?" nas je pobaral bralec.

V Gen-I so pojasnili, da so primerjali redna cenika, saj je "po podatkih raziskave ministrstva za gospodarstvo kar okrog 95 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev plačevalo ceno električne energije po rednem ceniku. Stroški, ki smo jih primerjali, so torej realnost za skoraj vsa slovenska gospodinjstva." Dodali so, da redna cenika primerjajo, ker ne želijo zavajati strank, "kar je praksa pri marsikaterem drugem dobavitelju, ki se razglaša za najcenejšega, kar 95 odstotkov njegovih strank (primer Elektra energije) pa plačuje najvišje cene med vsemi dobavitelji v Sloveniji," pravijo pri Gen-I.

V Elektru energiji niso razkrili, koliko izmed njihovih odjemalcev je že izbralo paket Opti 14 ali Opti 15 ter koliko jih elektriko plačuje po rednem ceniku za osnovno oskrbo, v katerem so cene med najvišjimi na trgu.

Ena nagrada ja, druga ne

Na agenciji za energijo so pojasnili, da se v njihovem primerjalniku ponudb pri letnem strošku za elektriko že upošteva pet evrov nagrade za vsakih 12 mesecev zvestobe, ki jo Elektro energija ponuja v paketih Opti, saj se vse izračuna na letno osnovo.

Nagrade tri evro na leto za brezpapirno poslovanje pa v izračunu po pritožbi Gen-I ne upoštevajo več, ampak jo prikažejo le v informativnem polju, saj ni mogoče pričakovati, da se bodo za trajnik odločili vsi odjemalci. Čeprav menijo, da je prikaz korekten, bodo zaradi zelo povečane količine različnih ponudb nadgradili primerjalnik, tako da bo omogočal še preglednejšo primerjavo.

Komentarjev 9
  • cirilR 21:31 25.oktober 2013.

    ah, šele zdaj sem videl da je tale članek - oglas!

  • cirilR 21:14 25.oktober 2013.

    Regulator, Javna agencija za energijo, pravi, da Gen-i s tem reklamnim člankom zavaja, ker so podatki o cenah elektrike vseh dobaviteljev objavljeni na: http://www.agen-rs.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=29&id_informacija=1141&special=graf_en - in tam ni niti besede, ki bi bila podoba "rednim cenikom". Ma kje ste si to izmislili?

  • cirilR 21:09 25.oktober 2013.

    tale članek kot da bi pisal Gen-i! Graf prav gotovo, saj tega ni na strani www.agen.rs.si. Kak "redni cenik"?! A to pomeni, da obstajajo tudi "izredni"? Čista brezplačna reklama. In to mi je novinarstvo!? Sramota. Namesto, da bi nalili čistega ...prikaži več vina in pošteno priznali, da nas vse nas Gen-i krepko nateguje. Oglašuje, da je najcenejši, ko pa jim pišem, ta cena velja samo en (1) mesec, nato pa so krepko, krepko dražji od Elektro energije. Zagotovo bo Gen-i, zdaj, ko je na ablasti, povsem sprivatiziral tudi energetski zakon...