Slovenija
39 ogledov

"Kdo plačuje nadzore?"

Zaradi kršenja navodil zdravnika so na Pošti Slovenije letos dvema delavcema že Žurnal24 main
Bolniški dopusti. Poštarje na domu vse pogosteje nadzorujejo. Dvema letos že izrekli opozorila.

“Zaradi poškodbe ne morem opravljati svojega dela, zato sem slab mesec na bolniškem dopustu. Na domu sem imel v tem času že več kot pet nadzorov delodajalca, tri celo zaporedoma. To se mi ne zdi normalno. Kdo te nadzore naroča in kdo plača?” se sprašuje 35-letni poštar, ki nas je poklical v uredništvo in ne želi biti imenovan.

Cena je skrivnost
Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da so se za sistematičen nadzor bolniških odsotnosti odločili, ker po številu presegajo slovensko povprečje. Nadzore izvajajo naključno, predvsem kadar je delavec pogosteje doma. “Eksterne nadzore na domu opravljajo zunanji izvajalci, izbrani na javnem razpisu. Podatki o ceni nadzora pa so poslovna skrivnost,” pojasnjuje Megi Jarc iz službe za odnose z javnostmi, a dodaja: “Stroški nadzora bodo vsekakor nižji kot pozitiven učinek znižanja bolniških odsotnosti.” Jarčeva poudarja, da namen nadzorov ni izrekanje ukrepov oziroma odpovedi pogodb o zaposlitvi.

ZM nadzorov ne izvaja
Povsem drugače je v Zavarovalnici Maribor (ZM), ki ima slabih tisoč zaposlenih. Tam eksternih kontrol, ki bi jih izvajale zunanje institucije, zadnji dve leti sploh niso imeli. “Z zaposlenimi, ki so na bolniškem dopustu dlje časa, stik vzpostavijo njihovi nadrejeni, a predvsem v smislu zagotavljanja podpore ob vnovičnem vključevanju na delovno mesto po daljši odsotnosti,” pojasnjuje Natalija Postružnik, vodja službe za odnose z javnostmi pri ZM. Dodaja, da sicer opažajo trend naraščanja bolniških staležev, kar pripisujejo bolniškim staležem zaradi nege otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.