Slovenija
31 ogledov

Kdo plačuje za Cviklov prehodni dodatek

Cvikl odhaja na Evropsko računsko sodišče. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Prehodni dodatek, ki ga bo še tri leta prejemal Milan M. Cvikl, se izplačuje iz splošnega proračuna Evropske unije.

Na Evropskem računskem sodišču (ERS) so nam potrdili, da bo Milan M. Cvikl kot nekdanji član omenjenega sodišča v triletnem prehodnem obdobju prejemal 55 odstotkov osnovne plače, ki jo je prejemal v svojem šestletnem mandatu. Neto plača za člane ERS je med 19.999 in 21.296 evri, kar je moč razbrati z njihove spletne strani. Potemtakem bo Cvikl prejemal več kot deset tisočakov mesečno. "Višina je odvisna od tega, koliko let je bil posameznik član sodišča. Izračunava se kot odstotek (od 40 do 65 odstotkov) njihove osnovne plače," pojasnjujejo na ERS.

Upravičen tudi do družinskih dodatkov

Med triletnim obdobjem so nekdanji člani ERS upravičeni tudi do družinskih dodatkov, ki vključujejo gospodinjski dodatek, otroški dodatek in dodatek za šolanje. Družinske dodatke določa člen 67 Kadrovskih predpisov ter členi 1 do 3 Priloge VII k omenjenim predpisom.

Gospodinjski dodatek pripada poročenemu uradniku, ovdovelemu, razvezanemu, sodno ločenemu ali neporočenemu uradniku, ki ima enega ali več vzdrževanih otrok. Pripada tudi uradniku, ki živi v registrirani izvenzakonski skupnosti pod določenimi pogoji. Višina dodatka se določi v osnovnem znesku 171,88 evra, ki se mu prišteje 2 odstotka uradnikove osnovne plače. 

Uradniki za enega ali več vzdrževanih otrok prejmejo mesečni dodatek v višini 375,59 evra za vsakega vzdrževanega otroka do 18. leta starosti. V primeru, da se otrok šola ali poklicno usposablja, se na podlagi prošnje lahko dodatek izplačuje tudi do otrokovega 26. leta starosti.

Uradnik prejme tudi dodatek za šolanje v višini dejanskih stroškov izobraževanja, ki jih nosi, do največ 254,83 evra na mesec za vsakega vzdrževanega otroka, ki je star najmanj pet let in se redno šola v osnovni ali srednji šoli, ki zaračunava šolnino, ali v visokošolskem zavodu. 

Dodatek se lahko zniža

Do prehodnega dodatka so nekdanji člani ERS upravičeno tri leta od izteka mandata, kar pa se bo spremenilo. Za člane Sodišča, ki se jim je mandat začel letos, bo to obdobje trajalo največ dve leti, pravijo na ERS. "Prehodni dodatek se izplačuje iz proračuna Sodišča, torej iz splošnega proračuna Evropske unije, in se lahko zmanjša, če začne v omenjenem triletnem obdobju nekdanji član Sodišča opravljati pridobitno dejavnost," dodajajo. 

Uredba Sveta o določanju prejemkov članov Računskega sodišča narekuje, da upravičenost do prehodnega dodatka preneha, če je nekdanji član Računskega sodišča imenovan na funkcijo v eni od institucij Skupnosti ali v primeru njegove smrti. 

V primeru, da nekdanji funkcionar znotraj triletnega obdobja začne opravljati novo pridobitno dejavnost, se od prehodnega dodatka odtegne znesek, za katerega so mesečni bruto osebni prejemki (pred odbitkom davkov) skupaj z dodatki večji od prejemkov pred odbitkom davkov, ki jih je prejemal kot član sodišča. Pri izračunavanju zneska prejemkov za novo dejavnost se upoštevajo vse oblike prejemkov razen tistih, ki se nanašajo na povračilo stroškov.

Preberite tudi: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Franc Sadek 06:06 20.september 2016.

    Plačuje naj mu veliki prdec iz murgelj.

  • maresem 19:51 19.september 2016.

    EU je isti gnoj, kot SLO, zato bo tudi ona šla slej ko prej v 3 p.m.

  • dragec 17:37 19.september 2016.

    raste raste EU šiba, ona svojim uslužbencem plačuje tudi tokrat, ko prenehajo z delom.