Slovenija
1319 ogledov

Kdo ponuja najvišje obresti za depozit

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
Katera banka in hranilnica ponuja največ ter kako vezati depozit pri banki, kjer nimate odprtega računa.

Pred nekaj leti ste lahko ob vezavi za eno leto dobili več kot petodstotne obrestne mere, danes lahko en odstotek dobite le, če na nov račun prenesete nakazilo plač ali pokojnin. 

Podatki se nanašajo na enoletno vezavo 10 tisoč evrov, navadno je treba za višje obresti vezati za leto in dan, podatke smo preverjali po telefonu v poslovalnicah bank ter na njihovih spletnih straneh. 

Prav danes so še znižali obresti

Obrestne mere | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Gorenjska banka je še včeraj ponujala en odstotek obresti na depozit 10.000 evrov, od danes naprej so obresti le še 0,80-odstotne. Za vezavo depozita je treba pri njih odpreti depozitni osebni račun, za katerega se ob odprtju plača deset evrov, potem pa z njim ni več stroškov, so nam pojasnili v eni od poslovalnic. Deset evrov je sicer 12,5 odstotka vseh obresti, ki jih dobiš na enoletni depozit deset tisoč evrov. 

Hranilnica Lon ponuja enoodstotne obresti, a le za vse, ki bi pri njih odprli račun in nanj prenesli prihodke (plačo ali pokojnino), drugi pa lahko dobijo le 0,75-odstotne obresti. V eni izmed poslovalnic so nam pojasnili, da je za vezavo depozita potrebno odpreti račun, a da z njim ni nobenih stroškov. 

Brez pogojev da največ DBS, potem pa Hypo, Banka Celje ... 

Brez dodatnih pogojev največ ponujajo v DBS: 0,9-odstotne obresti. Treba pa je pri njih odpreti transakcijski račun ali knjižico. Transakcijski račun stane 2,05 evra (lahko izkoristite paket ugodnosti za nove stranke), ali pa knjižico. S to ni stroškov, razen štiri evre, ko jo zaprete, kadar denar ni vezan, pa se ne obrestuje. 

Hypo banka ponuja 0,85-odstotne obresti, z vezavo pri njih pa nekomitenti nimajo dodatnih stroškov, saj lahko odprejo depozitni račun, ki je brezplačen, če ostane odprt vsaj eno leto. 

Banka Celje ponuja 0,82-odstotne obresti, nekomitenti pa lahko odprejo brezplačen depozitni račun, enako tudi Delavska hranilnica, ki ponuja 0,8-odstotne obresti. 

V Abanki nekomitentu, ki želi vezati denar, svetujejo odprtje gotovinskega računa, edini strošek je odprtje, ki stane devet evrov, obrestna mera za vezavo za eno leto pa je 0,75 odstotka. Toliko v Sberbank ponujajo le komitentom, nekomitenti dobijo le 0,65-odsotne obresti.

Unicredit banka v Kopru | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Unicredit da dobre obresti, če ste za avtomatsko podaljševanje

Banka Sparkasse ima 0,70-odstotne obresti, enako tudi NKBM in Banka Koper.

Najnižje obresti ponujata NLB (0,56) in Unicredit, ki za enoletno vezavo ponuja le 0,45-odstotne obresti. V ponudbi imajo sicer tudi Fleksi depozit, ki se avtomatsko podaljšuje tri leta. Za ta depozit vezan za 12 mesecev stranka dobi 0,80-odstotne obresti, če depozit sklene prek elektronske banke pa 0,90-odstotne. Kdor na račun pri Unicreditu prejema plačo in bi sklenil dodatni depozit v višini pet tisoč evrov, pa lahko za Fleksi depozit dobi 1,10-odstotne obresti. Je pa treba biti pri tem depozitu pozoren na datum avtomatskega podaljšanja. Če po enem letu najdeš boljšo ponudbo ali potrebuješ denar, moraš to namreč banki sporočiti, da se depozit prekine.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • milek 21:10 17.september 2015.

    Eni imajo otroke samo zaradi otroških, pa še vrtec bi mel zastojn. Ker gre za davkoplačevalski denar, naj bodo rajši tih. Jest že ne bom še za njegove otroke plačeval vrtca, če lahko ma na račune desettisoče EUR.

  • Luli 20:56 08.september 2015.

    Sedaj, pa ta članek pošljite na center za socialno delo, pa na ministrstvo za družino, da bodo vedeli, po kakšnih obrestnih merah obračunavat prihranke pri izračunu plačila vrtca, otroških dokladah itd.