Slovenija
57 ogledov

Kdo pravi, da ni denarja

"Brez vsake potrebe prestavljajo cesto, ki je tu potekala vsaj sto let, denar pa Žurnal24 main
Obubožana mestna občina na željo lastnika zemljišča financira gradnjo nove ceste.
 

Gradbiščne table ni

Ker naj bi šlo zgolj za prenovo. “Gradbiščna tabla mora stati na vsakem gradbišču, za katerega je izdano oziroma potrebno gradbeno dovoljenje. Prenova javne ceste se šteje za vzdrževalna dela v javno korist, kar pomeni, da gradbeno dovoljenje ni potrebno, zato pa tudi ni potrebna gradbiščna tabla,” pravi Tonček Žigante, gradbeni inšpektor. O pojmu prenove pa meni, da je mogoče, da si ga vsak razlaga po svoje. O tem, ali je prestavitev ceste v Smolenji vasi novogradnja ali prenova, bi se lahko odločil, kot pove, šele ko bi si jo ogledal. Sicer pa Žigante investitorjem in izvajalcem svetuje, naj gradbišča označijo v vsakem primeru, tudi če to ni nujno.

“Cesta, ki jo prestavljajo, je tu potekala vsaj sto let, zgradili so jo s Kmetijske šole Grm, ki je tu imela svoja posestva. To, da jo zdaj prestavljajo, se mi zdi popolnoma brez potrebe in metanje denarja stran,” meni Jože Rifelj, ki ima zidanico v vinski gorici Cerovci, do koder omenjena cesta vodi.

Po njegovem mnenju bi moral prestavljanje ceste na zasebnem zemljišču plačati zasebnik, ne pa občina. “Občinski denar je denar iz naših žepov in ne zdi se mi prav, da z njim ravnajo tako negospodarno. Očitno občina že ni tako brez denarja, kot poslušamo vsak dan,” dodaja Rifelj.

S srede parcele ob rob
Na mestni občini pravijo, da morajo cesto prestaviti na željo lastnika, ki je podal zahtevo za prestavitev, saj je obstoječa pot potekala po njegovem zemljišču. “Prestavitev ceste bo stala 150 tisoč evrov; odkupov zemljišč ni bilo, ker pot delamo po katastrskih mejah javne poti,” nam še povedo v kabinetu novomeškega župana Alojza Muhiča.

“V denacionalizacijskem postopku so nekdanji lastniki dobili parcelo vrnjeno. Za gradnjo ceste so odstopili del svojega zemljišča ob robu parcele. Dolžina tega dela ceste, ki ga financira občina, je okoli 130 metrov, krajevna skupnost pa financira prenovo naslednjih 150 metrov,” pove Alojz Dragan, predsednik Krajevne skupnosti Mali Slatnik.

Dodaja, da je bila celotna dolžina ceste ob gradnji vodohrana tako uničena, da je bila prenove vsekakor potrebna. “S prestavitvijo ceste krajani nismo izgubili ničesar, je pa res, da je to kar velika investicija,” še pravi Dragan.

Klici po prenovah
Vaščanka, ki ne želi biti imenovana, se ne strinja, da je prestavljena cesta nova pridobitev za krajane: “Za nas bi bila pridobitev, če bi na primer preplastili tistih nekaj metrov ceste okrog osnovne šole, ki je vsa v luknjah. Tam se starši in otroci gibljemo vsak dan, a za to očitno denarja nimata ne krajevna skupnost ne občina.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.