Slovenija
14 ogledov

Kdo pride po Erjavcu?

Kdo se bo zadnji smejal? (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Odprti vprašanji. Kdo bo novi minister? Bo Erjavec ostal predsednik DeSUS? Koalicija. Koga bo po novem podpiralo pet Erjavčevih poslancev?

"Ponudbe za ministrovanje ne pričakujem. Tudi če bi prišla, bi skoraj zagotovo rekla ne," je klimatologinja z biotehniške fakultete Lučka Kajfež Bogataj odgovorila na naše vprašanje, ali bi po Karlu Erjavcu prevzela vodenje okoljskega ministrstva.

Bogatajeva bi Lobnika
Čeprav je pustila vrata priprta tudi za svojo kandidaturo, se ji zdi primeren kandidat Franc Lobnik, predsednik Sveta za varstvo okolja RS.

Franc Žnidaršič meni, da bi morali sklicati izredni kongres DeSUS, ugiba pa se, da naj bi vodenje DeSUS prevzel bivši predsednik republike Milan Kučan.

Za Karla Erjavca upanja ni več veliko. Premier Borut Pahor je upošteval mnenje računskega sodišča in bo v 15 dneh poslancem predlagal njegovo razrešitev.

Večina proti
Da bodo glasovali za Erjavčevo razrešitev, je še pred kolegijem predsednika vlade napovedala predsednica LDS Katarina Kresal, takoj po kolegiju pa še prvak Zaresa Gregor Golobič. Podporo je Erjavcu odpovedal tudi prvak SNS Zmago Jelinčič, očitno ne more računati niti na podporo SD, medtem ko prvak SLS Radovan Žerjav pravi, da se morajo v koaliciji pogovoriti sami. Podprli pa ga bodo očitno v SDS, kjer so opozorili na dvojna merila računskega sodišča in predsednika vlade.

DeSUS ne gre iz koalicije
Podporo petih poslancev DeSUS Erjavec očitno ohranja, saj nam je Franc Jurša dejal: "Kot je meni znano iz individualnih informacij, ima podporo poslanske skupine." Enako trdi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec, ki pa pravi, da se lahko "stanje tudi spremeni", če Erjavcu dokažejo krivdo.

Vztrajajo pri treh resorjih. Generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič pa ocenjuje, da bodo ostali v koaliciji: "Naredili bi napako, če bi se odločili drugače." Jutri bodo o tem, kako naprej, odločali na izvršilnem odboru DeSUS, v petek pa na svetu stranke.

Pomiloščeni Pahorjevi grešniki

Gregor Golobič, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
Ni prijavil lastniškega deleža v podjetju Ultra, javnost pa ga je ujela, da je o svoji lastnini lagal. Premier Pahor ga ni nagnal, ker je svoje premoženje prijavil protikorupcijski komisiji.

Milan M. Cvikl, generalni sekretar vlade
Kot vrhovni šef JGZ Brdo domnev, da se je z njihovimi storitvami okoristil zasebno, ni nikoli ovrgel in pokazal računa za poroko. Vlada ga je nagradila in poslala v odlično plačano službo v Bruselj.

Patrick Vlačič, minister za promet
Sanacijo Slovenskih železnic zavlačuje neuspešno nastavljanje direktorjev. Nič bolje ni v Luki Koper, kjer ni opravil svoje naloge in imenoval nadzornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.