Slovenija
19425 ogledov

Kdo so največji podjetniki v Sloveniji?

Akrapovič, 30 let Akrapovič
Med 600 največjimi podjetji po zadnjih objavljenih bilancah jih je kar 189 v lasti podjetnic in podjetnikov. Največje podjetniške skupine po vrednosti sredstev in kapitala so v lasti podjetnikov, ki so že dolgo na podjetniški sceni, a prihajajo že nove podjetniške zvezde.

"Med 600 največjimi podjetji po zadnjih objavljenih bilancah jih je kar 189 v lasti podjetnic in podjetnikov. Še veliko več pa jih bo na to lestvico vstopilo v naslednjih letih. O tem med drugim priča podatek, da je med 500. in 600. mestom največjih podjetij skoraj polovica tistih, ki so v lasti podjetnic in podjetnikov," pišejo v posebni izdaji revije Podjetna Slovenija. 

Na lestvice, ki jih objavljajo, so uvrstili podjetja v lasti tistih podjetnikov, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke ter imajo sedeže podjetij v Sloveniji. Obe lestvici so oblikovali skupaj z družbo Dun & Bradstreet Slovenija. "Največje podjetniške skupine po vrednosti sredstev in kapitala so v lasti podjetnic in/ali podjetnikov, ki so že dolgo na podjetniški sceni. To so družina Klarič, Igor Akrapovič, Miha in Matevž Kirn, Franc Frelih, Aleksander Jereb, družina Gregorič, Izet Rastoder, Bogomir Strašek, Alenka Žnidaršič Kranjc, Aleš Mozetič in Alenka Mozetič Zavrl, Tone Strnad …" naštejejo nekatere. 

Obenem pa opozarjajo na nove podjetniške zvezde, ki uspešno delujejo na trgu. Izpostavljajo trgovsko podjetje Jagros v lasti družine Jager, ki je že med največjimi podjetji in skupinami v Sloveniji, in družbo Moro & Kunst Irene Kunstelj Moro, ki je na visokem 3. mestu. Kot dodajajo, je na lestvicah podjetnikov še vedno zelo malo podjetnic, vendar pričakujejo, da se bo to v prihodnje lahko spremenilo, saj v družinskih podjetjih kar nekaj hčera prevzema različne odgovorne funkcije.  

Velike spremembe v zadnjem desetletju

"Leta 1991 je imelo slovensko gospodarstvo med velikimi podjetji veliko izvoznih družb, zaradi narave jugoslovanskega gospodarstva, kjer je Slovenija imela najmočnejšo izvozno vlogo. Zato je bilo naše gospodarstvo takrat odporno. A vsa ta podjetja niso bila najbolj zdrava. Leta 2008, ob zadnji veliki krizi, se je to pokazalo najbolj močno. Številni slovenski paradni konji so bili namreč najbolj prizadeti. S tem pa je bilo tudi slovensko gospodarstvo bolj prizadeto, kot pa večina drugih gospodarstev v EU," so zapisali pri Podjetni Sloveniji. 

"V zadnjem desetletju se je sestava slovenskega gospodarstva močno spremenila. Največji slovenski podjetniki so razvili podjetja, ki množično zasedajo mesta med največjimi podjetji v državi. Večina teh podjetnikov deluje v nišah, kjer so globalni šampioni. Ali pa so pripomogli k zdravemu prestrukturiranju določenih dejavnosti v naši državi. S tem je sestava našega gospodarstva postala bistveno bolj podobna denimo tisti v Avstriji, ki je prav zaradi močnih družinskih ter drugih malih in srednih podjetij ob zadnji veliki krizi hitreje izplavala iz težav," pravijo.

družina, finance, moški, par, stanovanje, kriza, denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdo se je znašel na vrhu seznama?

Belektron Boštjana Bandlja je po prodaji največje slovensko podjetje v lasti podjetnika med top 500 največjimi podjetji v Sloveniji, medtem ko je največja podjetniška skupina Adventura Investments, ki je v večinski lasti družine Darka Martina Klariča. Podjetje Belektron je ustvarilo 3,16 milijarde evrov prodaje, Adventura Investments pa 341 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov. 

Belektronu do desetega mesta sledijo Orbico d.o.o., Moro & Kunst d.o.o., Valiant d.o.o., Jagros d.o.o., Akrapovič d.d., Riko, d.o.o., ADK d.o.o., Rastoder, d.o.o. in Surovina d.o.o..

Med največjimi podjetniškimi skupinami v lasti podjetnikov Adventuri Investments sledi Rastoder, d.o.o., nato pa so do desetega mesta še skupine Plasta d.o.o., G4 Group, d.o.o., Cablekx d.o.o., Jagros, d.o.o., RAM Holding d.o.o, Akrapovič skupina, d.o.o.o, Bidigital d.o.o. in I.P.S. d.o.o..

Med podjetji v lasti podjetnikov ali podjetnic je na vrhu seznama podjetij z najvišjimi plačami podjetje Valiant d.o.o., kjer je povprečna plača na zaposlenega 7.303 evre. Na drugem mestu je podjetje Moro & Kunst d.o.o. (5.612 evrov), sledijo Medis, d.o.o. (4.630 evrov), Intrade d.o.o. (4.451 evrov), Fist, d.o.o. (4.419 evrov), Belektron d.o.o. (4.256 evrov), GH Holding d.o.o. (4.228 evrov), Riko, d.o.o. (4.023 evrov), Calcit d.o.o. (3.910 evrov) in Lukem d.o.o. (3.685 evrov) 

Med petimi največjimi zaposlovalci so Akrapovič d.d. (1.663), Nomago d.o.o. (875), TBP d.d. (848), Jagros, d.o.o. (825) in Sintal d.o.o. (756). Med podjetniškimi skupinami so med petimi največjimi zaposlovalci Amal naložbe d.o.o., Don Don d.o.o., Adventura Investments d.o.o. in Pijaro d.o.o..

Med petimi podjetji z najvišjo dodano vrednostjo na zaposlenega so Belektron d.o.o., Bisol proizvodnja, d.o.o., Euroforest d.o.o., Figure & trade d.o.o. in Ngen d.o.o.. Med petimi najuspešnejšimi po EBITDA pa Akrapovič d.d., Belektron d.o.o., Jagros, d.o.o., ADK d.o.o. in Ledinek Engineering d.o.o.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:14 19.februar 2024.

    Se ne ve,in se ne sme vedeti.cosa nostra

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:47 19.februar 2024.

    S prvih mest liste podjetnikov na prve strani liste kriminalcev in korupcije...Seveda le tisti, ki jih dobijo s prsti v mareljadi in sljadoljed..