Slovenija
3936 ogledov

Kdo so poslanci, ki so se odločili za službena stanovanja?

stanovanje
1/6
Prvi poslanci, ki so zaprosili za službena stanovanja, so že podpisali pogodbe in se bodo vanje lahko vselili.
V poslanska stanovanja, ki merijo od 19,44 do 68,92 kvadratnega metra, se v teh dneh selijo poslanke in poslanci. Čeprav je mandatno-volilna komisija brez razprave sprejela predlog za dodelitev službenih stanovanj 20 poslancem, jih je doslej le 16 tudi podpisalo najemne pogodbe. Na novo se selijo v službena stanovanja Samo Bevk (SD), Jože Lenart (LMŠ), Jožef Lenart (SDS), Andrej Rajh (SAB), Franc Rosec (SDS), Branko Simonovič (Desus), Gregor Perič (SMC) in Vojko Starović (SAB), med tem ko so lahko Jožef Horvat (NSi), Eva Irgl (SDS), Bojana Muršič (SD), Franc Jurša (Desus), Miha Kordiš (Levica), Danijel Krivec (SDS), Žan Mahnič (SDS) in Dejan Židan (SD) svoje bivanje kot vnovič izvoljeni poslanci podaljšali.

Prva redna seja DZ | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Državni zbor ima na voljo 49 stanovanj in poslanci se lahko zanje potegujejo, če njihovi zakonci oziroma partnerji živijo več kot 60 kilometrov stran. Državni zbor stanovanje dodeli tudi tistim, ki živijo bližje, če primernega stanovanja nimajo. Pri dodelitvi stanovanja mandatno-volilna komisija, ki stanovanja razdeli, upošteva rudi želje poslanca po velikosti in lokaciji službenega stanovanja. Najemnina in obrabnina za najmanjše poslansko stanovanje znaša 90 evrov, za stanovanje v velikosti 66 kvadratov pa 300 evrov.

Pri poslancu lahko bivajo otroci, a mora to prijaviti pristojnim službam državnega zbora prijaviti. Poleg nizke najemnine imajo poslanci še eno ugodnost, vsak mesec namreč prejmejo 140 evrov nadomestila za ločeno življenje.

Stanovanja ostajajo prazna ...

Kljub ugodnostim državni zbor tudi v prejšnjem sklicu ni oddal vseh prostih stanovanjskih kapacitet. Življenje v prestolnici izbrancem ljudstva torej ne diši najbolj, bržkone tudi zaradi potnih stroškov, ki jim jih služba povrne. Na primer letošnjega aprila je najvišje povračilo stroškov za pot na delo – skoraj 400 evrov – prejel poslanec SDS Bojan Podkrajšek, ki se v Ljubljano vozi iz Škednja pri Ločah. Le nekaj evrov manj sta na račun potovanj v službo prejela nepovezana poslanka Mirijam Bon Klanjšček (374 evrov) in Franc Breznik iz SDS (362 evrov). V parlamentu sicer poudarjajo, da stremijo k temu, da so stanovanja čim bolj zasedena. "Če med poslanci ni potreb, jih lahko oddamo v začasno uporabo uslužbencem DZ oziroma drugim državnim organom," pojasnjujejo.

Komentarjev 4
 • Avatar Leon
  Leon 19:11 04.avgust 2018.

  Na prvem mestu je stranka SDS ,ki zagovarja vrednotni konservativizem, domoljubje, privatizacijo, manjšo vlogo države v gospodarstvu in radikalne spremembe v družbi.....bla,bla,

 • Avatar lolekbolek
  lolekbolek 14:35 04.avgust 2018.

  Fook plac je treba imeti blizu službe, ampak daleč od doma ;)

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 11:24 04.avgust 2018.

  prokleda banda lopovska, še napol zastonj živijo v teh stanovanjih pri 10 000 evrih plače, jaz bi jim dal najemnino 2000 evrov, golazen smrdljiva