Slovenija
216 ogledov

Kdo so Rusi z novci?

V tej razkošni hiši nad Portorožem je registrirano podjetje Sedanka, med njegovi Žurnal24 main
Posli. Najluksuznejše nepremičnine na Obali zadnje čase kupujejo Rusi. Vsote, ki jih plačujejo zanje, so vrtoglave.

Denar. Italijanski mafijski skesanec Maurizio Prestieri je, kot smo pisali pred dnevi, našo državo označil za mafijski raj. Pri nas naj bi se dobro počutili mafijci iz Italije, Turčije in tudi Rusije. Prav Rusi so zadnje čase glavni kupci luksuznih nepremičnin na Obali. Eden od direktorjev ruskega energetskega giganta Gazprom si je na primer omislil razkošno stanovanje v Izoli. Prav tako Rus je pred časom nad Portorožem v soseščini poslovneža Rajka Hrvatiča kupil luksuzno vilo.

10 tisoč evrov je ruski državljan ponudil za kvadratni meter luksuznega stanovanja v Portorožu.

Majhno podjetje, velika hiša
Vila, po ocenah poznavalcev vredna vsaj tri milijone evrov, je po javno dostopnih podatkih tudi sedež družbe Sedanka, podjetja za trgovino z gradbenim materialom, lesom in sanitarno opremo. Sredstva te družbe so ob ustanovitvi dosegala le osem tisoč evrov, nato pa poskočila na tri milijone evrov in pol.

Iz arhiva
Policija
. “Območje Portoroža je znano kot območje, kjer se srečujejo predvsem kriminalne skupine iz Italije in Hrvaške,” je maja 2009 ob predstavitvi dela svoje policijske uprave tečajnikom Srednjeevropske policijske akademije povedal Dean Jurić, vodja koprskih kriminalistov. Kazinoji so po njegovem mnenju raj za unovčevanje ponarejenega oziroma pranje umazanega denarja, ki predstavljata skoraj deset odstotkov problematike kaznivih dejanj Policijske uprave Koper. Policija poleti zaznava številne prihode kriminalnih skupin iz držav EU in tudi zunaj nje, ki se zadržujejo predvsem na območju Portoroža.

Pojasnimo, da Rusi kot fizične osebe pri nas ne morejo kupiti nepremičnine, saj ni izpolnjen pogoj vzajemnosti. Zato običajno v Sloveniji ustanovijo gospodarsko  družbo, ki nepremičnino kupi kot svoje osnovno sredstvo. Tako lahko pojasnimo na primer številke v omenjeni družbi, ki ima v lasti razkošno vilo nad piranskim zalivom. Podjetje ni posebno dejavno – njegovi celotni prihodki so namreč v prvih dveh letih poslovanja znašali le po štiri evre na leto. Njegova sredstva pa po drugi strani presegajo 3,6 milijona evrov, kar pravzaprav predstavlja vrednost luksuzne nepremičnine na fotografiji.

Milijonske vsote
“Zadnje konkretno povpraševanje ruskega državljana je bilo za stanovanje v velikosti sto kvadratnih metrov s tremi terasami, posamična v velikosti od 50 do 70 kvadratnih metrov, z razgledom na morje, v objektu Jadranka v Portorožu. Za nepremičnino je ponudil deset tisoč evrov na kvadratni meter. Žal se prodajalec na njegovo ponudbo ni odzval,” so nam povedali v eni od nepremičninskih agencij na Obali.

Ruske kupce zanima predvsem lokacija ob morju; povprašujejo po nepremičninah v Portorožu, Ankaranu oziroma Kolombanu. “Imeli smo povpraševanje in kupca za dve hiši na elitni lokaciji na Markovcu; dosežena cena je bila okoli dva milijona evrov,” so dodali v agenciji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.