Slovenija
429 ogledov

Kdo so srečneži, ki prihajajo v parlament

Novice: državni zbor odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Državni zbor/Sušnik Matija
Po oblikovanju nove vlade je zdaj jasno, komu bodo pripadli nadomestni poslanski mandati.

Slovenija je 1. junija dobila 15. vlado. Nova vlada, ki jo vodi Robert Golob, je na svoji prvi seji že imenovala državne sekretarje na ministrstvih. Izpeljali so tudi več drugih kadrovskih menjav, o čemer pišemo v članku Tektonski premiki na glavnih položajih v državi: To so nova imena. 

Z imenovanjem vlade in državnih sekretarjev se odpira nekaj poslanskih mest v državnem zboru. Mandatno-volilna komisija je že včeraj potrdila, da bo poslanski mandat namesto Roberta Goloba prevzel Bojan Čebela. To pa ni edina sprememba znotraj poslanske skupine Svoboda. 

Mesto, ki ga je do zdaj zasedal novi minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu, Matej Arčon, bo pripadlo Aleksandru Prosenu Kralju. Barbaro Kolenko Helbl, ki je nova generalna sekretarka vlade, bo zamenjal Tomaž Lah

Spremenjena bo tudi poslanska skupina SD. Namesto ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon bo v poslansko skupino vstopil Jonas Žnidaršič, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana pa Soniboj Knežak

Potem ko je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti postal Luka Mesec, bi morala njegovo poslansko mesto zasesti Asta Vrečko. Ker pa je slednja postala nova ministrica za kulturo, je glede na rezultat na volitvah naslednji v vrsti za mesto poslanca Dan Juvan, ki pa je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V parlamentu bo tako kot član poslanske skupine Levica sedel Milan Jakopovič.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.