Slovenija
43 ogledov

Kdo stoji zadaj? Stroka ali kriza?

Zdravstvena stroka bi morala ukrepe izvesti pred krizo. Zdaj jim ne zaupamo.

Sergeja Hadner Hvala. (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Klinična pot Normalni porod, ki jo postopoma vpeljujemo, nam omogoča, da je zdrava porodnica oziroma otročnica ustrezno obravnavana ter se ne počuti kot bolnica,” pravijo v ljubljanski porodnišnici. S tem, da nosečnost ni bolezen in porod, ki poteka brez zapletov, ni izreden dogodek, se strinjam. Znanko iz Kanade so iz porodnišnice odpustili še na dan poroda. Na Nizozemskem odpuščajo porodnice 12 ur po porodu oziroma 24 ur po carskem rezu, mamo in otroka pa, tako kot pri nas, tedne po porodu spremlja patronažna sestra. Slovenija se torej približuje normam razvitejših držav. 


Občutljivo. Zaostrovanje meril za podaljševanje bolniškega dopusta vedno večjega števila nosečnic, predlog krčenja mreže slovenskih porodnišnic, zaradi katerega bi se morale nekatere ženske v porodnišnico peljati več ur, ter uvajanje klinične poti Normalni porod, pri kateri naj bi za zdrave nosečnice skrbele predvsem babice in ki bo skrajšala čas bivanja v porodnišnici po porodu, so v javnosti naleteli na veliko neodobravanje. Dejstvo je, da gre za posege v zelo občutljive sfere življenja in da so taki ukrepi ob rekordno nizki rodnosti boleči. Čeprav so bili načrtovani že pred krizo, jih začenjajo izvajati zdaj, ko je treba varčevati. Zato jim ne zaupamo. Varčevanje v zdravstvu hitro lahko vodi v slabšo oskrbo. Dobra oskrba in natančna individualna obravnava porodnice pa sta glavna pogoja, da se skrajšana hospitalizacija porodnice lahko dobro izteče.

Komentar se nanaša na članek: Iz porodnišnice en dan prej

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.