Slovenija
14 ogledov

Kdo v koaliciji ščiti tajkune?

Razhajanja med Pahorjevimi koalicijskimi partnerji so konstanta tega mandata. To Žurnal24 main
Zakon o razlastitvi. V Zaresu se sprašujejo, čemu LDS ne prispeva podpisov.

V koalicijski LDS se o zakonu o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja ne želijo pogovarjati, se jezijo viri blizu Zaresa.

Tudi v torek, ko je pobudnica zakona Cveta Zalokar Oražem (Zares) med poslanci zbirala podpise, jih v LDS niso želeli prispevati. Pravosodni minister Aleš Zalar je dejal, da so predlog dobili šele tri ure in pol pred tem.

Kazenski zakonik
Prenova. Zalar je ob včerajšnjem dnevu pravosodja napovedal spremembe kazenskega zakonika. Novela zakona o državnem tožilstvu pa roma v medresorsko usklajevanje, z njim naj bi se vloga tožilcev povečala.

Neodgovorjeno pismo
Zalar je povedal, da z zakonom, ki ga sicer ocenjuje kot "preuranjeno potezo in premalo premišljeno", v LDS sploh niso bili seznanjeni. V Zaresu pa trdijo, da se na vabila, da bi se pogovarjali o zaplembi, v LDS niso odzivali. V uredništvu hranimo dopis s pozivom k sestanku, ki ga je Zalokar Oražmova Zalarju poslala že 6. septembra. Menda je ostal neodgovorjen. “Vsi vemo, da imajo odvetniki pomisleke. Če bi bil svinjski, bi rekel: 'Če pobereš odvetnikom, s čim pa bi plačevali honorarje?'," svoj pogled na neodzivnost LDS izraža eden od zaresovcev.

Že konec julija so se na sestanku o zaplembi protipravno pridobljenega premoženja strinjali, da je treba zaplembo obravnavati v posebnem zakonu. Takrat so sodelovali še finančni minister Franc Križanič (SD) ter predstavniki carinske in davčne uprave in urada za preprečevanje korupcije.

Procedura stoji
"Vložitev predloga zakona o odvzemu premoženja je bilo jasno sporočilo, da si predlagatelji želimo čimprejšnje pravne ureditve tega problema, za katerega praksa kaže, da je neustrezno urejen in ne daje pravih rezultatov," pravi Zalokar Oražmova.

Zalar pravi, da njen zakon ne omogoča zasega, iz LDS pa odgovarjajo, da dokler je v postopku predlog Zaresa, vlada ne more predlagati drugega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.