Slovenija
3 ogledov

Kdor bo za, naj jih ima

Predstavniki volilcev iz štirih krajevnih skupnosti in člani lokalnega partnerst Žurnal24 main
“Pobudnike referenduma za odlagališče NSRAO bomo pozvali k dopolnitvi pobude,” je odločitev kolegija sporočil župan Franc Bogovič.
"Pobudnike referenduma za odlagališče NSRAO bomo pozvali k dopolnitvi pobude. Zdaj se ta nanaša na štiri krajevne skupnosti, pri umeščanju odlagališča pa je za to zainteresirana celotna občina," je odločitev kolegija sporočil župan Franc Bogovič.

Danes zjutraj so Bogoviču predstavniki volilcev štirih krajevnih skupnosti in člani lokalnega partnerstva izročili pobudo oziroma zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma s 1.425 podpisi, kar je več kot zahtevanih deset odstotkov. Župan se je takoj zatem sestal s kolegijem, ki ga sestavljajo vodje svetniških skupin, da bi skupaj sprejeli odločitev o nadaljnjih postopkih.

Naj jo dopolnijo
"Ker zakon jasno govori, da se referendum na ožjih območjih lahko razpiše, kadar vprašanje zadeva samo prebivalce tega območja, bomo pobudnike referenduma pozvali, naj svojo zahtevo v osmih dneh dopolnijo tako, da se referendum razpiše za celotno območje občine," je pojasnil Bogovič. Zahteva se zdaj nanaša na izvedbo v štirih krajevnih skupnostih: Dolenja vas, Leskovec pri Krškem, Krško polje in mesto Krško.

Če bodo pobudo dopolnili, dodaja Bogovič, bodo na občini razpisali 35-dnevni rok za zbiranje podpisov na upravni enoti – če jih bo dovolj, bodo referendum razpisali. "Dokler se to ne razčisti, občinski svet o izdaji mnenja k državnemu prostorskemu načrtu ne bo odločal," dodaja Bogovič.

Zavlačevanje, ne rešitev
"Pobudo za referendum smo dali, da bi prišli do zaključka, saj želimo problem rešiti, ne zapletati; v odgovoru županovega kolegija, naj jo dopolnimo, pa se vidi taktiziranje, tudi zavlačevanje," je prepričan Andreas Repše, predstavnik lokalnega partnerstva.

Temu, da naj bi referendum razpisali v celotni občini, Repše ne nasprotuje, pravi pa, da bi bilo v tem primeru treba spremeniti referendumsko vprašanje. "Namesto tega, ali soglašajo z odlagališčem v Vrbini, bi volilce spraševali, ali soglašajo z odlagališčem v njihovi krajevni skupnosti. Tja, kjer bodo dobili največ glasov, naj potem umestijo odlagališče. O tem, ali bodo jedrski odpadki pred našim pragom, pa lahko glasujemo le mi," pravi Repše.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.