Slovenija
8787 ogledov

Kdor je mislil, da bo plačal manj, naj se kar pod nosom obriše

Menjava vinjete
1/3
Gregor Prebil
Z vlade so sporočili, da ne podpirajo predloga o dopolnitvi Zakona o cestninjenju, ki bi omogočil popust pri nakupu letne vinjete.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da ne podpira predloga o dopolnitvi Zakona o cestninjenju, ki bi omogočil 25 odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021.

Državnemu zboru Republike Slovenije je predlog zakona predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisano Mašo Kociper. Predlagatelji predloga zakona bi želeli povrniti domnevno škodo imetnikom letnih vinjet, zaradi najmanj tri mesečne nezmožnosti uporabe cestninskih cest v letu 2020.

Nezmožnost uporabe cestninskih cest je po njihovi oceni nastopila zaradi sprejetja odlokov za zajezitev epidemije covida-19, ko je bilo prepovedano gibanje med občinami in statističnimi regijami. Predlagali so, da bi se imetnikom letnih vinjet za leto 2020 priznal 25 odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021.

„Potrebno je poudariti, da se z vinjeto plačuje pravica do uporabe cestninskih cest za določen čas, ne glede na to, koliko kilometrov vozilo dejansko opravi po cestninskih cestah, oziroma koliko časa dejansko uporablja cestninsko cesto. Če zaradi ukrepa prepovedi prehajanja občinskih meja določen uporabnik ni mogel v drugo občino, to v praksi še ne pomeni, da cestninske ceste tudi dejansko ni uporabljal,“ so sklenili ministri.

Menjava vinjete | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Dejstvo je, da so, kljub omejitvam gibanja med občinami, veljale številne izjeme, ko je bilo po njihovi oceni gibanje med občinami vseeno dovoljeno. „Med temi izjemami sta zagotovo prihod in odhod na delo – razlog, zaradi katerega je velika večina uporabnikov omrežje avtocest in hitrih cest vseeno uporabljala tudi v času, ko so sicer veljale splošne omejitve, če ne vsak dan, pa vsaj nekajkrat mesečno. Ravno tako je bila uporaba cestninskih cest možna tudi v primeru drugih izjem pri omejitvah gibanja (npr. skrb za družinske člane, obisk zdravnika, gibanje na relaciji stalnega in začasnega bivališča),“ so še sporočili.

Družba DARS kot upravljavec cestninskega omrežja ves čas zagotavljala razpoložljivost omrežja vsem uporabnikom brez omejitev, poudarjajo ministri in dodajajo, da so se obenem poleg rednega vzdrževanja, vseskozi izvajala tudi popravila poškodovanih vozišč, s čimer se zagotavljajo boljši pogoji uporabe avtocest in večja prometna varnost.

Slovenija 24.01.2014 vinjeta, namescanje nove vinjete za voznjo po slovenskih av | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predlagana rešitev, da bi popust avtomatično priznali vsem, ki so kupili letno vinjeto za leto 2020, po oceni ministrov ni sprejemljiva, saj je bila vsem uporabnikom uporaba cestninskega omrežja omogočena: „Poleg tega ni nobenega ustreznega instrumenta, s katerim bi lahko preverili oziroma bi lahko uporabniki dokazali, da v tem času niso uporabljali cestninskih cest in so posledično upravičeni do popusta. Zgolj dokazilo o nakupu letne vinjete za leto 2020 ni in ne more biti podlaga za povračilo kakršnih koli stroškov v zvezi z nakupom letne vinjete za leto 2021.“

Poudarjajo še, da predlog tudi tehnično ni izvedljiv, saj bi terjal številne spremembe v organizaciji in izvedbi prodaje vinjet.

Komentarjev 10
  • sepdesupp 10:36 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • Mary_Buchholtz 20:07 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • mirror 17:59 16.december 2020.

    SAB-u se je spet ponesrečil poskus pridobivanja novih volivcev. Mi upokojenci vas tudi nočemo, pa Erjavca tudi ne, da bi nas zastopali. Ko se borite za nas, mi vedno samo izgubljamo. Sicer pa je zakon tisti, ki določa višino pokojnine ...prikaži več in ne DeSUS ali SAB.