Slovenija
23 ogledov

"Kdor ne razume, je z bolj oddaljenega planeta"

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Predstavniki obeh policijskih sindikatov so v državni zbor vložili 3.455 podpisov za začetek referendumskega postopka o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Prav tako so napovedali zaostritve stavke, če vlada ne bo imela posluha za njihove zahteve.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pred vložitvijo podpisov pojasnil, da jih je 393 še na pošti. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dodal, da so med podpisi tudi imena priznanih Slovencev, a ni želel razkriti, katera. Podpise so prispevali tudi drugi državljani, ne le njihovo članstvo, je še povedal.

Petrovič je danes še enkrat izpostavil, da je stavka legitimna in zakonita, policisti pa da jo podpirajo, "ker jo preprosto razumejo". "Če kdo razlogov za stavko ne razume, živi na drugem planetu, pa ne samo na luni, ampak na kakšnem malo bolj oddaljenem", je nadaljeval.

Ob tem je poudaril, da oba sindikata z začetkom postopka za referendum – tukaj gre za vprašanje izplačila regresa v javnem sektorju in državnih podjetjih – nikomur ne zvišujeta regresa. Spomnil je, da vlada z novelo o dodatnih interventnih ukrepih, ki jo je državni zbor sprejel ta teden, enostransko posega tudi v gospodarstvo. Se pa strinja, da bi višino regresa pri proračunskih porabnikih lahko postavili na skupni imenovalec, vendar pa v skladu z zakonom, pravnim redom in ustavo.

Če vlada za njihove zahteve ne bo imela posluha, Petrovič meni, da bo moral policijski stavkovni odbor začeti izvajati ostrejši pritisk na vlado. O zaostritvi bi se lahko začeli pogovarjati že prihodnji teden, je dejal, Uroševič pa je dodal, da morda že po ponedeljkovih pogajanjih, če ne bo konkretnih premikov.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 13:21 22.april 2012.

    New York ima okoli 9000 policistov in 23 miljonov prebivalcev. Slovenija ima desetkrat manj prebivalcev in enako število prebivalcev. Ne bom primerjal kdo ima težje delo.Nekaj manj kot civilnih uradnikov je imela Slovenija policistov in vojakov (ter paznikov v ...prikaži več zaporih). Prvih 9.271, drugih 7.170. Pet let prej, leta 2004, je bilo v Sloveniji 18.381 civilnih uradnikov, 9.070 policistov in 6.366 vojakov, skoraj tri leta pozneje oziroma po skupnem kadrovskem načrtu, kakršen je objavljen na spletni strani e-uprave, pa ima zdaj 15.896 uradnikov, 9.218 policistov in 7.600 vojakov.In vseh skupaj je za maso denarja, ki je na razpolago vsaj za 1/3 preveč. Sklep, ali je preveč zaposlenih ali so previsoke plače.LPTupamaros

  • sonejigary 07:50 21.april 2012.

    Petrović, zakaj raje javno ne poveš, da si velik simpatizer LDS-a ! A se zavedaš, da če gre zadeva na referendum, ne ti in ne mi ostali ne bomo vidli regresa do novembra. Halo, kaj ti ni jasno. Zdej se ...prikaži več buniš zaradi enega meseca, če bo pa referendum, boš pa regres videl novembra in vsi ostali v JS tudi.KRETEN !