Slovenija
12 ogledov

Kdor pride za njim, bo peti v manj kot dveh letih

Jožef Petrovič Anže Petkovšek
Premier Miro Cerar po odstopu gospodarskega ministra Jožefa Petroviča aktivno išče novega kandidata za vodenje tega resorja. To bo že peti gospodarski minister v manj kot dveh letih.

"Na Gospodarski zbornici Slovenije sem manj kot dve leti in naslednji minister bo že peti v tem času," na hitre menjave opozarja Goran Novković, svetovalec generalnega direktorja. Dodaja, da bi si na zbornici zelo želeli močnega gospodarskega ministra, ki pa ga bo predsednik vlade lahko v prevzem funkcije prepričal le z dobrim gospodarskim programom. 

V Cerarjevem kabinetu so pojasnili, da bo premier ime kandidata v DZ poslal v najkrajšem možnem času v predvidenih rokih. V javnosti se pojavlja nekaj imen, a ne v kabinetu ne v SMC o možnih kandidatih ne želijo govoriti.

Spomnimo, Petrovič je odstopil, ker je njegov podpis na pogodbi, ki je po ugotovitvah Agencije za varstvo konkurence del kartelnega dogovora. 

V javnosti so se sicer pojavile špekulacije, da utegne gospodarski resor spet prevzeti nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, ki pa je član izvršnega odbora zdaj opozicijske stranke ZaAB.

Vodja poslanske skupine SMC tega ni komentirala, meni le, da se bo predsednik vlade pravilno odločil, pri čemer je po njenih besedah cilj, da za to funkcijo izbere kompetentno osebo.

Nazadnje se je kot možen kandidat za novega gospodarskega ministra omenjal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar.

Predsednik vlade mora sicer v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa, česar Cerar še ni storil. 

Vlada bo v prihodnjih dneh najverjetneje ostala tudi brez ministrice za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violete Bulc, ki bo pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta nocoj zaslišana za mesto evropske komisarke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.