Slovenija
22 ogledov

Kek prepričal Kitajce

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Po ameriški obljubi, da bodo v Sloveniji vabili tudi v slovenščini, dobil tudi kitajsko.

"Spoštovani g. Kek! Veleposlaništvo LR Kitajske bo vaš cenjeni predlog o uporabi slovenščine v vabilih v bodoče vzelo v poštev," so se dopoldan s kitajskega veleposlaništva oglasili poslancu Zares Franciju Keku, ki je protestiral, ker so mu kot poslancu slovenskega parlamenta vabilo na praznovanje poslali zgolj v angleškem jeziku.

Spomnimo, z elektronskim sporočilom, v katerega je zapisal "Je kaj nujnega?", se je Kek odzval že na spomladansko vabilo ameriške ambasade. Takrat ga je po objavi v Žurnalu24 odpravnik poslov ameriške ambasade v Sloveniji Bradley A. Freden poklical in mu po opravičilu pojasnil, da bodo od zdaj vabili tudi v slovenščini.

Kek sicer pojasnjuje, da se je akcije lotil, ker je "eden od temeljnih podpornih elementov velikim pri na videz prijaznem širjenju trga prevladujoči jezik v pop kulturi. Ob ZDA tudi Kitajske za zdaj ne moti, da tudi sama arogantno uporablja globalno najbolj priljubljen jezik. Prav je, da dosledno zavračamo to, kar je za nas nekoč predstavljajo verbalno nasilje nemščine, pozneje srbohrvaščine in danes angleščine."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.