Slovenija
18 ogledov

Kemični sindikat pred GZS

kemični sindikat
1/9
Anže Petkovšek
Nekaj deset članov Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije se je danes zbralo pred stavbo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) Slovenije Sonja Kos je na shodu poudarila, da je bila odpoved kolektivne pogodbe sicer popolnoma legitimna, vendar pa tudi povsem prenagljena odločitev predstavnikov delodajalcev. "Ali res verjamete, da bodo take poteze krepile socialni dialog?" jih je vprašala.

Člani sindikata so po njenih besedah razočarani nad potezo članov upravnih odborov delodajalskih združenj, ki so z enostransko odpovedjo kolektivne pogodbe po njihovem mnenju porušili socialni dialog, ki je doslej veljal v tej panogi.

Povabili tudi druge

Na shod so povabili tudi kolege iz drugih sindikatov, med drugim se jim je pridružil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. "V ZSSS obsojamo enostransko odpoved kolektivne pogodbe z namenom povečevanja dobička družb na račun izkoriščanja delavskih pravic," je poudaril.

Po njegovem mnenju bi morali delodajalci v času krize skupaj z delavci iti po poti socialnega dialoga. Dodal je, da se bodo sindikati do konca borili za delavske pravice, izključil pa ni niti možnosti stavke.

Shod za socialni dialog

Shod, na katerem se je zbralo nekaj več kot 30 protestnikov, je sicer pred poslopjem GZS potekal mirno, po pol ure pa so se protestniki razšli. Današnji protestni shod je bil po mnenju Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije namreč protest za socialni dialog, ki temelji na transparentnosti in medsebojnem spoštovanju socialnih partnerjev.

Medtem pa sta Združenje kemijske industrije pri GZS in Sekcija za kemijo pri ZDS pred dnevi v obrazložitvi svojih dejanj navedla sprejem novele zakona o delovnih razmerjih ter spremenjene razmere poslovanja. Prepričani so, da kemijska industrija panožno kolektivno pogodbo nedvomno potrebuje. Pogajanje za novo kolektivno pogodbo kemijske panoge pa je odlična priložnost za poglobitev in okrepitev zglednega socialnega dialoga.

Komentarjev 1
  • mia 19:16 11.julij 2013.

    delavcem želijo zmanjšati dodatek na minulo delo iz 0,5 na 0,1% in ukiniti dodatek na 4 izmensko delo. v SAVI TYRES še po sedanjih pogojih težko dobijo delavce za takšen ritem dela, treba se je zavedati, da so delavci in ...prikaži več njihove družine prikrajšani za skupne vikende, imajo porušen bioritem, kateremu sledijo različna kronična obolenja. in če bo odpoved kolektivne pogodbe obveljala, bodo propadala še zadnja podjetja v Sloveniji, od katerih se denar izteka v državno blagajno.