Slovenija
21810 ogledov

To je razlog, da se v Ljubljanici in Savi ne morete kopati

Plaža Sava
1/17
Anže Petkovšek Otvoritev plaže Sava.
Odprli so novo plažo na Savi, a voda za kopanje ni primerna.

V bližini teniških igrišč ob Savi, nedaleč od Črnuškega mostu je Mestna občina Ljubljana uredila Plažo Sava. "Sanirali smo brežino, uredili dostop do vode in postavili ležalne ploščadi za sončenje, prav tako pa izvedli tudi dostop za intervencijska vozila, ki ga doslej ni bilo," razlagajo pri MOL. "Gre za območje Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja, na katerem so posegi zelo omejeni."

Plaža, ne kopališče!"

Nadzori kakovosti vode so sicer pokazali, da je voda v Savi čistejša kot v Ljubljanici na Špici, a za kopanje ni primerna. "Kemijsko stanje tako Ljubljanice kot Save je vseskozi dobro," razlagajo pri MOL in dodajajo, da je pri kakovosti površinskih vodotokov vedno bila problematična vsebnost bakterij (enterokoki in Escherichia coli), ki je v Ljubljanici zelo pogosto nad dovoljeno mejo že vrsto let. "V Savi so razmere nekoliko boljše in se mikrobiološko stanje izboljšuje. Občasno se še dogaja, da je mikrobiološko stanje v reki Savi neustrezno, opažamo pa, da je odvisno v veliki meri tudi od vremenskih razmer."

V lanskem letu so poleg rednega monitoringa dodatno na treh lokacijah na Ljubljanici izvajali bolj pogosto vzorčenje in opazovali samo mikrobiološke parametre, in sicer v času kopalne sezone. "Vzorci so bili ustrezni dva tedna v juniju in en teden v avgustu, ostali vzorci so bili neustrezni," pravijo pri MOL. "Na ostalih vzorčnih mestih – tri mesta na Ljubljanici (v okviru rednega monitoringa površinskih voda) je bilo kemijsko stanje dobro, mikrobiološko pa neustrezno."

Plaža Sava | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev plaže Sava. Anže Petkovšek

Podobno je bilo tudi na vzorčnem mestu na Savi. "Kemijsko stanje je bilo dobro, mikrobiološko pa neustrezno," poudarjajo pri MOL. "Letos smo že začeli tedenski monitoring Ljubljanice na štirih lokacijah, Save in Gameljščice. Mikrobiološke razmere so bile ustrezne samo v dveh vzorcih Ljubljanice, v dveh vzorcih Save in v enem vzorcu Gameljščice."

Janković napovedal, da se bomo kopali

Zoran Janković je v predvolilni kampanji leta 2006 napovedal, da se bomo v Ljubljanici spet lahko kopali. "Z ureditvijo nabrežij in novimi brvmi ter z ekološkimi in energetskimi rešitvami bomo oživili Ljubljanico, da se bodo prvi kopalci na Špici lahko kopali leta 2012," je v predvolilnem programu leta 2006 obljubil Janković, preden je prvič postal ljubljanski župan. 

špica Slovenija Še malo, pa bomo plavali v Ljubljanici. Resno?

Napoved je nato še večkrat ponovil, a voda za kopanje še vedno ni primerno. "Za razglasitev kopalne vode morajo biti izpolnjeni zelo strogi pogoji za kakovost vode, določeni v Pravilniku o podrobnejših kriterijih za ugotavljanje kopalnih voda in Uredbi o upravljanju kakovosti kopalnih voda, razglasitev pa je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor," razlagajo pri MOL. "Trenutno voda v Ljubljanici ne dosega kriterijev za kopalne vode. Za natančnejšo oceno kakovosti vode v reki Savi pa smo v letošnjem letu pričeli s posebnim, bolj pogostim monitoringom. Tudi v Savi se dogaja, da je vsebnost bakterij nad dovoljeno mejo."

Plaža Sava | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev plaže Sava. Anže Petkovšek

Dodajajo, da bodo tudi v prihodnje izvajali podrobnejši monitoring Ljubljanice in Save in skušali ugotoviti razloge za povišane vsebnosti mikrobioloških parametrov ter jih poskušali odpraviti z ustreznimi ukrepi. "V MOL tudi sicer izvajamo vse tiste ukrepe, ki so v naši pristojnosti," poudarjajo pri MOL. "Največji učinek za kakovost Ljubljanice pa ima zagotovo izgradnja kanalizacijskega sistema na Rakovi Jelši. Stanje se bo gotovo izboljšalo po dograditvi kanalizacije v sklopu projekta Čisto.Zate." 

Monitoring površinskih voda sicer izvajajo še še na drugih merilnih mestih na devetih lokacijah, in sicer mikrobiološke raziskave štirikrat na leto v kopalni sezoni, ostale parametre pa enkrat letno v času nizkih pretokov. "Kemijsko stanje vodotokov na območju MOL je dobro že vrsto let," poudarjajo pri MOL. "Mikrobiološko stanje vodotokov pa v večini primerov ni ustrezno. V primeru ostalih vodotokov gre za majhno število meritev, ki sicer kažejo na podobno stanje. Razmere odvisne od več dejavnikov, tudi vremenskih pojavov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • larryfox2017 13:11 05.junij 2018.

    Ste poskušali pridobiti posojila od bank brez uspeha? Ali nujno potrebujete denar, da bi se izognil dolgu? Potrebujete denar za širitev ali vzpostavitev lastnega podjetja? Get posojilo od enega od vodilnih kreditnih podjetij v Združenem kraljestvu. Za več informacij se ...prikaži več obrnite preko e-pošte: larryfox2017@gmail.com

  • Xotolileye 11:05 05.junij 2018.

    Google mi plača € 7283 do € 8257 na mesec za spletno delo od home.i so v tem mesecu ustvarili € 29624 spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar svoboden, tudi neverjetnaa kariera v življenju .... Oglejte si več tukaj ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Žurnalček 12:11 04.junij 2018.

    Podret je treba Jesenice in Kranj , pa bo Sava zopet v LJ čista . Za Ljubljanico , pa Vrhniko in vse kmetije na Barju !