Slovenija
33 ogledov

Kemiplas brez dovoljenja

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Agencija RS za okolje (Arso) je koprski kemijski tovarni Kemiplas zavrnila izdajo okoljskega IPPC dovoljenja, so potrdili v Kemiplasu. Šlo naj bi za odvoz starih odpadkov iz proizvodnje.

Po pisanju časnika Primorske novice naj bi zavrnitvi okoljskega dovoljenja, ki je pogoj za nadaljnje obratovanje tovarne, botroval odvoz 150 ton starih odpadkov iz proizvodnje anhidrida ftalne kisline in anhidrida maleinske kisline.

"Odločba je bila spisana 17. maja. Takrat so iz Kemiplasa odpeljali zadnji odpadek," so pojasnili v Kemiplasu.

V Arsu poudarjajo, da je bila na podlagi inšpekcijske odločbe že 28. decembra leta 2001 Kemiplasu naložena odstranitev vseh nevarnih odpadkov, ki so nastali pred več kot 17 leti na napravi, za katero želi upravljalec pridobiti okoljevarstveno dovoljenje.

Na agenciji so obenem pojasnili, da lahko naprava obratuje toliko časa, dokler ne postane odločba o zavrnitvi izdaje okoljevarstvenega dovoljenja pravnomočna. Na podlagi pravnomočnosti inšpekcija, pristojna za varstvo okolja, izda odločbo o prenehanju delovanja naprave.
Kemiplas se bo pritožil
Kot poroča časnik, ki se pri tem sklicuje na direktorja družbe Muharema Kadiča, naj Arso ne bi upošteval, da spornih odpadkov na dan izdaje odločbe v Kemiplasu ni več bilo.

V Kemiplasu se nameravajo na negativno odločbo pritožiti. Pričakujejo, da bodo okoljsko dovoljenje po pritožbi pridobili. Časa za pritožbo imajo do začetka junija.

Sicer pa so bili odpadki po navedbah iz Kemiplasa še last nekdanjega Iplasa.

Ker v Sloveniji obrata za razgradnjo tovrstnih odpadkov ni, so jih predali dvema pooblaščenima zbiralcema, ki sta jih odpeljala v tujino.

Po podatkih časnika Primorske novice naj bi bilo eno od obeh podjetij Kemis.

Med onesnaževalci
Kemiplas je okoljski minister Roko Žarnić pred časom uvrstil med onesnaževalce, ki so po mnenju vlade najbolj problematični z vidika pridobivanja IPPC dovoljenja.

Kot so ugotovili na Arsu, upravljalec ni odstranil celotne količine, kar je v nasprotju s predpisi začasno skladiščenih nevarnih odpadkov, in sicer tistih, ki so nastali na napravi, preden je postal upravljalec njen lastnik, in tudi tistih, ki so nastali kasneje, ko je naprava že bila v njegovi lasti.

Arso je na podlagi dopolnitve vloge ugotovil, da je upravljalec zagotovil odstranitev samo približno 50 ton omenjenih odpadkov, za okvirno 170 ton pa ni zagotovil odstranitve oz. ustreznega ravnanja skladno s predpisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.