Slovenija
27 ogledov

Kenda: Bolnikom grozi!

Rajko Kenda Saša Despot
Rajko Kenda svari pred grozečim scenarijem v zdravstvu. O težavah se je pogovarjal s Türkom, obe strani pa pozval k nadaljevanju pogajanj.

Rajko Kenda, predsednik zdravstvenega sveta, torej najvišjega posvetovalnega organa zdravstvenega ministrstva, svari pred septembrom, ko bo začel veljati umik soglasja za opravljanje nadurnega dela večine slovenskih zdravnikov.

Rajko Kenda pove, da izračuni kažejo, da bodo po septembrski spremembi nastopile velike težave. Slikovito: "Ni se mi treba spraševati, kaj se bo zgodilo, če bom skočil iz 10. nadstropja. Vem, da se bom ubil. V dokaz mi ni treba skakati iz 10. nadstropja."

"Ustvarili bomo jez, za katerim se bodo nabirale množice bolnih, nesrečnih bolnikov, nekateri bodo medtem celo umrli. Gre za plaz, za katerega v tem trenutku še ne vemo, koliko ljudi bo pokopal pod seboj," je Kenda zapisal v pismu, ki ga je izročil predsedniku Türku. "Vsi: vlada, zdravniki, zavarovalnica ... govorimo o bolniku, ki ga je treba postaviti v središče sistema, videti pa je, da je v središču zgolj zato, da na njem lomimo kopja," je še zapisal.

Na naše vprašanje, kje sam – kot strokovni direktor Pediatrične klinike – vidi rešitev, je Kenda v prvi vrsti izpostavil, da bi bilo treba reševanje zdravstvenega sistema iz političnega odra prenesti v strokovne loge. "Če pa želite konkretno; pri nas na kliniki smo imeli vsak dan tri dežurna mesta. Enega smo na podlagi strokovne odločitve ukinili in na ta način prihranili tretjino denarja." Pri tem Kenda spomni na izvirni greh težave, ko je vodstvo zavarovalnice lansiralo novico, da bo zdravstvena blagajna pokleknila zaradi zdravniških plač. "Tu gre zdaj zgodba naprej v zakon, kjer bodo vsi nastradali zaradi zmanjšanja dodatka na dežuranje."

Za odgovor smo poklicali predsednika zdravniškega sindikata, Konrada Kuštrina. Povedal nam je, da pisma predsedniku Türku ni videl in ga zato tudi ne more komentirati. "Na načelni ravni pa bi se strinjal, da se je vlada stvari lotila na napačni strani. To smo povedali tako ministru Marušiču kot premierju Pahorju. Ta poteza ne bo prinesla nobenih prihrankov, po drugi strani pa bo le še onemogočila ostale korake, ki bi jih Marušič želel opraviti, pa jih v takšnih odnosih ne bo."

"Tako vodstvo Kliničnega centra kot minister smo mnenja, da je ta prihranek lahko doseči z racionalizacijo. Do konca leta bi ga vsekakor lahko dosegli. Vendar je težko racionalizirati zdravstvo in razmišljati o njegovi reformi, če imamo na drugi strani skoraj obsedeno stanje, belo stavko." Kenda pri tem opozori še na dejstvo, da so zdravniki hrbtenica zdravstvenega sistema: "Ne moremo jim najprej zmanjšati dogovorjene plače, potem pa od njih pričakovati sodelovanje. Po drugi strani pa je vendarle moralno vprašljivo, da ob za 1. januar napovedanih spremembah zdravniki delajo problem že 1. septembra."

Kenda sklene, da ne glede na to, komu gre pripisati največji spodrsljaj in kdo najbolj izsiljuje, ni nobenega razloga, da bolniki potegnejo najkrajšo. Zato obe strani poziva k nadaljevanju pogajanj, kajti kot kaže na tej točki, bodo vendarle bolniki tisti, ki bodo ob celem sporu ob največ.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.