Slovenija
14 ogledov

Kepice lahko delijo le dekleta

Figovec Anže Petkovšek/ grafika Žurnala24
Študentsko delo. Diskriminacija pri objavi delovnega mesta je dovoljena – po zakonu. Ženske, moški. Delodajalec bi moral dokazati, da je spol odločilen pogoj za delo, meni zagovornik načela enakosti.

Pri ljubljanski gostilni Figovec iščejo za prodajo sladoleda samo študentke, nam je sporočil ogorčen študent, ki je prepričan, da gre za diskriminacijo.

Da je oglas, ki ga je objavila gostilna, diskriminatoren, je za Žurnal potrdil tudi Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti. "Tukaj gre za očiten primer, ko je kot pogoj za zaposlitev določen spol. Izbrana je ženska besedna oblika. To v vsakem primeru vpliva odvračalno; študenti se predvidoma zaradi vsebine tega oglasa ne bodo prijavljali na razpis. Zadevo bi delodajalec lahko rešil že, če bi v dal oklepaj vsaj m/ž," meni.

A na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pravijo, da za objavo študentskega dela ne veljajo enaka pravila kot za objavo prostega delovnega mesta v rednem delovnem razmerju.

Za slednje je zakon, kot je znano, namreč jasen: delodajalec pri zaposlitvi ne sme dajati prednosti določenemu spolu in ne sme prostega mesta objaviti samo za moške ali samo za ženske, razen če določen spol predstavlja bistven in odločilen pogoj za delo. "Pri študentskem delu pa ni nobene omejitve," pojasnjuje Branka Knafelc z MDDSZ.

Po besedah Boštjana Vernika Šetinca pa možnost, da bi ukrepali, inšpekciji daje tudi zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja. "Delodajalec bi moral dokazati, da je spol bistvena in odločilna poklicna zahteva, da je za opravljanje dela potreben določen spol," poudarja sogovornik in dodaja, da so takšni primeri, ko je spol lahko pogoj za delo, zelo redki.

"Na carini pač carinica pregleduje ženske, kjer gre za osebni pregled. Tega ne more delati moški. Potem se pa že neha," opozarja sogovornik.

Pritožbe le zaradi neplačila

Koliko študentov se je zaradi podobnih težav pritožilo, ni znano. Na inšpektoratu za delo namreč evidence o številu prijav ne vodijo, pravijo pa, da "po vsebini prijav glede morebitnih nepravilnosti v zvezi z objavo potreb po študentih niso prejeli".

So se pa lani na inšpektorat obračali študenti, ki jim delodajalci niso plačali. "Študentom je bila v teh primerih nudena strokovna pomoč v zvezi z uveljavljanjem denarnih terjatev pred sodiščem, saj inšpektorat za delo ni pristojen za ukrepanje v tovrstnih primerih," razlagajo inšpektorji.

Komentarjev 5
  • privat 12:30 09.julij 2011.

    moški rabi lubice...zato več zasluži!!

  • privat 12:27 09.julij 2011.

    to je samo v glavah nekaterih zafustri...žensk! Ženske so in moški so in koko se znajdeš?? Vsekakor lepa ženska lahko več proda od....!! nismo mi izmislili privlačnost med nasprotnimi spoli...ekonomija pa je ekonomija...zgube še cel državni vrh ne razume in ...prikaži več ne podpira...Tako je prav samo da je enakopravnost med spoloma!!..kje živiš??novinarka da ji ni para

  • recesija 01:21 09.julij 2011.

    Ah, spet te razlike moški - ženska.