Slovenija
29 ogledov

Ker je cenejše, plačaj več

Za zdravila, ki so medsebojno zamenljiva, zavarovalnica krije ceno najcenejšega. Žurnal24 main
Zdravila. 
Doplačila za originalna zdravila se zvišajo, če se poceni generik, ki jih lahko zamenja.

Podražitev. "Še pred tremi meseci sem za tri škatlice zdravila diovan 160 doplačala 11 evrov, zdaj pa kar 19,99 evra," se pritožuje bralka Mirjam Butina in sprašuje: “Je mogoče, da se tako velik odstotek podražitve izpelje kar potihoma?

Prihranki z zdravili
Cene. Od marca lani do februarja letos se je po podatkih JAZMP med 3.429 zdravili z reguliranimi cenami ta znižala 1.550 zdravilom, zvišala 422, nespremenjena pa je ostala pri 1.457.

Pocenil se je generik
Cena tablet diovan z jakostjo 160 se letos ni spreminjala, prav tako se ni bistveno spremenila vrednost pripadajočih lekarniških storitev. Tako odgovarja Martina Cvelbar, direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

"Očitno vaš vir navaja zneske uporabnikovega doplačila za zdravilo diovan, ki je uvrščeno na seznam medsebojno zamenljivih zdravil z najvišjo priznano vrednostjo (NPV), ne pa cene zdravila," dodaja Cvelbarjeva. NPV določa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne kot ceno, temveč kot cenovni standard. Odvisen je od cene najcenejšega zamenljivega zdravila (po navadi je to neko generično zdravilo) in krije samo ta znesek.

21 milijonov in 600 tisoč evrov prihrankov se je nabralo od marca lani do februarja letos.

"Seznam, tako imenovano vmesno listo zdravil, spreminjamo dvakrat na leto, zadnja sprememba pa je v veljavi od 22. maja," pojasnjujejo na ZZZS.

Po želji brez doplačila
"Tudi vaša bralka se lahko izogne doplačilu. Od farmacevta lahko zahteva, naj ji vroči cenejše generično zdravilo in ji zanj ne bo treba doplačati," svetuje predstavnik ZZZS Damijan Kos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.