Slovenija
33 ogledov

Ker je Maribor v stiski, nadzora ni

Polje, neprofitna stanovanja Anže Petkovšek
Neprofitna stanovanja. Peščica s preveč dohodki.

Mariborski stanovanjski sklad sistematično ne preverja, ali najemniki njihovih 2.295 neprofitnih stanovanj še izpolnjujejo pogoje za najem oziroma ali imajo višje dohodke, kot je dovoljeno. "To utemeljujemo z veliko socialno stisko na področju delovanja sklada, saj je bila v Mariboru marca stopnja registrirane brezposelnosti 18,5 odstotka in je med najvišjimi v državi, zaradi česar le redkokatera družina preseže visoko mejo dohodka, določeno s pravilnikom," pojasnjujejo na skladu. Ta pravilnik namreč določa, da štiričlanska družina do neprofitnega najema ne bi bila več upravičena, če bi v gospodinjstvu zaslužili več kot 3.650 evrov neto na mesec.

Ob tem poudarjajo, da če dobijo prijavo, da najemnik ni več upravičen do neprofitnega stanovanja, zoper njega začnejo postopek odpovedi najemne pogodbe oziroma bi mu, če bi ugotovili, da presega mejo dohodka, zaračunali profitno najemnino.

Ni prioriteta, tudi zaradi krize

Tudi koprski sklad ne preverja dohodkov najemnikov neprofitnih stanovanj. "Zaradi drugih prioritet sklada in kadrovske omejenosti nameravamo pregled izpolnjevanja pogojev opraviti leta 2014," napovedujejo. Nadzor ni bil prioriteta tudi zaradi slabe finančne strukture najemnikov, dodajajo. V Kopru sicer upravljajo 600 neprofitnih stanovanj, od tega so tretjino najemnih razmerij sklenili pred sprejemom stanovanjskega zakona leta 2003 in za te najemnike niti nimajo zakonske podlage, da bi preverjali njihove dohodke. Zato pa vsako leto sproti preverjajo dohodke približno 130 najemnikov, ki prejemajo subvencijo. Pravijo, da na leto opravijo še oglede 150 stanovanj, ko preverijo, kdo in koliko jih stanovanje uporablja, ter morebitno neprimerno  rabo stanovanja.

Presegli za 500 evrov na mesec

V Kranju, kjer imajo okoli 400 neprofitnih stanovanj, so preverili dohodke najemnikov in le dva sta presegla dovoljeni dohodek. Zato zdaj plačujeta profitno najemnino, ki pa je za le deset odstotkov višja od neprofitne. V Kopru je ta na primer tudi za pol višja, v Ljubljani pa za 25 odstotkov.

Ljubljanski stanovanjski sklad upravlja štiri tisoč stanovanj, od konca lanskega leta je preveril dohodke 77 najemnikov. Le trije morajo zdaj plačevati profitno najemnino, ker so v povprečju dohodkovni cenzus na mesec presegli za 537 evrov. Najemnike je sicer mogoče preverjati enkrat na pet let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.