Slovenija
54 ogledov

Ker ni denarja, ni služb za odstavljene

Slovenija 21.03.2013 Ziga Turk, Jernej Pikalo, minister za izobrazevanje, znanos Saša Despot
Razrešeni direktor dobi odpravnino.

Nekdanji direktor direktorata za srednje in višje šolstvo Jurij Šink, ki se je z javnim pismom zaradi nestrinjanja z razrešitvijo obrnil na ministra Jerneja Pikala, bo 6. junija prejel slabih 17 tisoč evrov bruto odpravnine, so nam sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Kot smo poročali v ponedeljek, je Šinka posebno zmotilo to, da mu niso zagotovili novega delovnega mesta na ministrstvu, njegovima predhodnikoma pa, zato mu je preostal le zavod za zaposlovanje.

Kazen 2.500 evrov

Njegova predhodnika, direktorja Vinka Logaja in Borisa Černilca, so pod ministrom Žigo Turkom v skladu z veljavno zakonodajo po razrešitvi lani spomladi zaposlili na sektorju za srednje in višje šolstvo ter na uradu za razvoj šolstva, kjer so bila na voljo delovna mesta zaradi upokojitev. "V mandatu prejšnje vlade je zakon o izvrševanju proračuna zaostril razpolaganje s sredstvi za stroške dela, saj določa izvajanje politike zaposlovanja tako, da se s prevzemanjem obveznosti ne ustvarjajo primanjkljaji na plačnih kontih. Sankcija za kršitev znaša 2.500 evrov za odgovorno osebo. Ker finančnih sredstev zaradi varčevalnih ukrepov ni, predstojnik ni mogel ponuditi delovnega mesta nobenemu razrešenemu generalnemu direktorju razen tistim, ki so bili že pred imenovanjem zaposleni v državni upravi," pojasnjujejo na MIZŠ.

Dodajajo, da Šink dopusta zaradi razrešitve ni mogel izrabiti, a do tega niti ne bi bil upravičen, saj za uradnike na položaju veljajo določbe zakona o javnih uslužbencih, ne pa zakona o delovnih razmerjih, ki določa odpovedne roke. Njegovo pritožbo so odstopili v reševanje pristojni komisiji vlade, zoper odločbo pa se bo lahko pritožil na delovno in socialno sodišče.

Komentarjev 2
  • dragec 09:53 30.maj 2013.

    1. preveč je nekih direktorjev direktoriatev v javni upravvi,2. lahko ga JJ zaposli v stranki SDS - lahko piše govore za JJ,3. naj gre na bozo dela in naj išče službo, kaj je on več kot 126000 brezposlenih.

  • mb 08:13 30.maj 2013.

    kaj pa je on več,. da ne more iti na zavod za zaposlovanje tako kot vsak državljan Slovenije, ko ostane brez službe ?Če je sposoben bo službo dobil takoj. Če pa je ne dobi, pomeni, da ni sposoben, da ...prikaži več nima potrebnih znajnj pa se naj pač prekvalificira. Dosti je povpraševanja po varilcih, čistilkah, komercialistih....naj proba tako kot vsi ostali