Slovenija
16 ogledov

Ker ni našel Janše, ne bo dobil nagrade

slovenija 15.10.09., janez jansa, zaslisanje, patrija, foto: nik rovan Nik Rovan
Vročevalcu Janši ni uspelo izročiti vabila na sodno obravnavo. Sodišče je pred tem to poskušalo že dvakrat, a obakrat neuspešno.

Vročevalec, ki mu pred dnevi ni uspelo izslediti predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, da bi mu izročil pošto ljubljanskega okrožnega sodišča, bo najverjetneje ostal brez dela plačila za svoje delo, a bo o tem dokončno odločilo sodišče. Po pravilih vročevalcu "za neuspešno vročitev pripada 20 odstotkov nagrade. Če vročitev ni opravljena skladno z odredbo sodišča ali s pravilnikom, pooblaščenemu vročevalcu nagrada, povrnitev potnih stroškov in povrnitev drugih izdatkov ne pripadajo".

Nagrada od pet do 50 evrov

Sodišče je vročevalcu – če bi seveda našel Janšo in mu osebno vročil vabilo na začetek sodnega procesa, ki ga je sodišče poskušalo začeti že dvakrat – dolžno plačati 50 evrov nagrade in mu povrniti potne stroške. "Nagrada za navadno vročitev znaša pet evrov, za osebno vročitev pa 50 evrov," določa pravilnik. Vročevalec je moral sicer sodišču podrobno pojasniti, kje vse je iskal Janšo in zakaj ga ni našel.

V Sloveniji trenutno deluje 112 pooblaščenih vročevalcev, ki jih lahko najame katerokoli sodišče v državi. "Sodišča se za njihovo izbiro odločajo glede na pričakovano uspešnost. Kadar vročitev prek pošte ni uspešna, sodišče na pomoč pokliče vročevalce," poudarjajo na vrhovnem sodišču. 

Komentarjev 34
  • Kitajc 07:52 15.januar 2024.

    Kot oškodovanec v sodnih postopkih na sodiščih v Celju lahko dokažem, da sodišče za nekatere v postopkih poskrbi, da se postopki vlečejo. Saj sodišče odreja vročitve detektivu TT, da ta opravlja vročitve več desetkrat tudi na naslovih kjer ni mogoče ...prikaži večče prebivanje. To je podrta hiša, kjer nihče ne prebiva že več deset let z podrto streho skozi katero rastejo že debela drevesa.

  • asmas 19:21 16.januar 2014.

    slovenska sodišča ne pošiljajo tiste kao uspešne ampak pošljejo tistega ,ki je od stranke najdlje oddaljen tako da stranka plača "nagrado" in obilno kilometrino.Vsekakor stranka plača vse sodne stroške in med te stroške je všete tudi vročevalec.GARANTIRANO POVEM IZ PRVE ...prikaži več ROKE.osebno poznam vročevalca in gre iz celja v koper ali pa v bovec pa čeprav imajo v Novi Gorici prav tako enega vročevalca.drugače se pa strinjam s Pepe007 priporočeno s povratnico.Če v 15 dneh ne dvigneš pomeni da se strinjaš in da si obveščen.Naj velja za vse enako.Meni, ko nisem dvignil pošte iz davčne so taakoj preprosto blokirali račun.No potem sem se zmigal in jim takoj nesel potrdila o plačilu davka

  • renemario 06:40 14.januar 2014.

    ...in vse to je res.