Slovenija
23 ogledov

Ker ni odziva, pogosteje pošiljajo k specialistom

(Slika je simbolična.) Shutterstock
Ukrep družinskih zdravnikov. Ker že dlje časa brez pravega odziva pristojnih opozarjajo na nevzdržno stanje družinske medicine, so se odločili, da bolnike pogosteje pošiljajo k specialistom.

Potem, ko sta se prejšnji teden s predstavniki sindikata zdravnikov sestala premierka Alenka Bratušek in minister Tomaž Gantar, se je danes nadaljevalo reševanje "nevzdržnih razmer".

Kot je povedal predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.umIgor Muževič, sta z ministrom iz srečanja "izvlekla največ, kar je bilo mogoče". Napovedala sta, da se bodo delovne skupine ministrstva za zdravje in sindikata sestale predvidoma že v juliju

"Pripravljenost za reševanje problemov"

Muževič je izrazil zadovoljstvo z Gantarjevim razumevanjem predlogov sindikata Praktik.um. Po Muževičevih besedah je minister pokazal pripravljenost za konkretno reševanje problemov, na katere opozarja sindikat. Slednji je svoje zahteve, ki jih je že večkrat predstavil javnosti, strnil v šest točk.

Kot je pojasnil Muževič, se bodo delovne skupine ministrstva in sindikata lotile uskladitve mreže na primarni zdravstveni ravni, kar je tudi temeljna zahteva sindikata. Po Muževičevih besedah je pomembno, da se mreža dokončno vzpostavi še pred razpisom specializacij.

Prav tako se bodo delovne skupine lotile spremembe pravilnika nujne medicinske pomoči. Pri tem se bosta v pripravo predlogov vključili zdravniška zbornica in pravna služba ministrstva, je dejal Muževič. Na mizi pa bo tudi problem birokratizacije zdravstva.

Po Muževičevih besedah sta se z ministrom Gantarjem strinjala, da je pri reševanju problema birokratizacije treba "bolj pritisniti" na zavod za zdravstveno zavarovanje. Ob tem je Muževič spomnil, da je zavod že izrazil pripravljenost, da se loti reševanja tega problema.

Muževič opozarja: Sistem lahko razpade!

V izjavi pa je Muževič še opozoril na nujnost nadaljevanja javne razprave o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti. Muževič je tudi poudaril nujnost čimprejšnjega sprejetja interventnega zakona, saj bo v nasprotnem primeru, tako Muževič, zdravstveni sistem razpadel, ker bodo koncesionarji primorani vračati koncesije.

V sindikatu Praktik.um so sicer že večkrat opozorili, da je treba v družinski medicini ustvariti delovne pogoje, ki bodo za mlade zdravnike privlačni. Pozivajo tudi k stabilizaciji financiranja zdravstva.

Pogosteje k specialistom

Del zdravnikov družinske medicine od 1. julija bolnike pogosteje pošilja k specialistom. Za ta ukrep so se odločili zato, ker že dlje časa brez pravega odziva pristojnih opozarjajo na nevzdržno stanje družinske medicine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.