Slovenija
29 ogledov

Ker niso pravilno ločevali in odlagali, bodo plačali

ločevanje, odlaganje smeti
1/3
Snaga
Inšpektorji so identificirali sedem kršiteljev, ki niso pravilno odlagali smeti. Zoper njih bodo uvedli prekrškovni postopek.

Inšpektorji Inšpektorata Mestne uprave Mestne občine Ljubljana so skupaj z javnim podjetjem Snaga opravili nadzor nad odlaganjem komunalnih odpadkov poleg podzemnih zbiralnic na Kongresnem trgu in Gosposki ulici (podzemni zabojniki stojijo na javni površini; ločene frakcije lahko odlagajo vsi uporabniki, za odlaganje preostanka komunalnih odpadkov in bioloških odpadkov pa je potrebna identifikacijska kartica). Pri pregledu vsebine vrečk, odloženih poleg podzemnih zbiralnic, so identificirali sedem kršiteljev, zoper katere bodo na Inšpektoratu Mestne uprave Mestne občine Ljubljana skladno z zakonom o prekrških uvedli prekrškovni postopek.

Nepravilnosti pri odlaganju

Inšpektorji Skupne uprave Inšpektorata Mestne uprave Mestne občine Ljubljana so v sodelovanju z javnim podjetjem Snaga pregledali vsebino vreč, odloženih poleg podzemne zbiralnice na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pri inšpekcijskem pregledu so ugotovili vrsto nepravilnosti pri odlaganju in ločevanju komunalnih odpadkov.

Poleg podzemnih zbiralnic se našli vreče, plastične in lesene zabojčke, večjo plastično embalažo in kartonske škatle s komunalnimi odpadki, v njih pa odpadke, po katerih so lahko prepoznali njihove imetnike – v glavnem lokale iz okolice obeh lokacij. Te odpadke bi morali uporabniki skladno z odlokom o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov oddati v podzemno zbiralnico (ne pa poleg nje), pri tem pa z identifikacijsko kartico zabeležiti vnos preostanka odpadkov in bioloških odpadkov.  Med skrbnim pregledom odpadkov so našli tudi odpadke, ki so omogočili identifikacijo sedmih povzročiteljev nevestnega ravnanja z odpadki, zoper katere bo v skladu z zakonom o prekrških uveden prekrškovni postopek.

Namen inšpekcijskega nadzora je zagotoviti urejeno okolico podzemne zbiralnice in pravilen način odlaganja odpadkov (ključna ugotovljena nepravilnost je odlaganje odpadkov poleg zabojnikov), ki izvajalcu omogoča pravično obračunavanje storitve, ter preveriti, v kolikšni meri uporabniki upoštevajo določila občinskega odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov.

Ugotovljenim nepravilnostim navkljub pa zatrjujejo, da nadgrajen način ločenega zbiranja odpadkov prinaša odlične rezultate, saj Snaga beleži povečane količine ločeno zbranih odpadkov in ustrezno zmanjšanje količine preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

Komentarjev 1
  • Trovlak 19:42 06.junij 2013.

    Ok, niso pravilno ločevali, ne upoštevajo pravil, zelo malomarno odlagajo nekompatibilne odpadke... Se strinjam, kazen mora bit. Ampak kar jaz že od zdavnaj trobim je pa to, zakaj podjetja, proizvajalci hrane in tudi embalaže, splošno gledano (brez tistih 0,0001% izjem) ...prikaži več ne naredijo NIČESAR, da bi bilo ločevanje lažje in, da bi prispevali k ekologiji? Kakšna embalaža živil je tako smotano narejena, da vsebuje vsaj tri različne materiale. Že plastenke s papirnatim ovojem so problem. Ali pa jogurti, mlečni izdelki... na embalaži bi lahko bil samo en material - ali je to papir ali plastika, steklo, kovina... Sploh pa še komunalna podjetja ne prispevajo ničesar k ločevanju. Mi bi morali vse pravilno ločiti, na račun tega pa plačujemo vodo in komunalne storitve trikrat dražje kakor takrat, ko ni bilo ločevanja. Torej ločujmo in še za to trošimo svoj čas, vodo, elektriko, ter nismo nič nagrajeni? To ne gre skupaj.