Slovenija
5619 ogledov

Janša: "Niso se sposobni soočiti s svojim rasizmom"

izredna seja DZ Janez Janša Saša Despot
Poslanci SD in Levice so od predsednika vlade Janeza Janše zahtevali opravičili za svoj nedavni tvit glede Srebernice. Ker se ni opravičil, so sejo zapustili.

Današnje nadaljevanje seje DZ se je namesto s poslanskimi vprašanji začelo z zahtevo poslancev SD in Levice, naj se predsednik vlade Janez Janša opraviči za svoj nedavni tvit glede Srebrenice. Janša se je namesto opravičila odločil za pojasnilo tvita, zato so poslanci SD in Levici zapustili sejo.
           
Premier Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH.

Janez Janša v Bruslju Odzivi Slovenija Janša s tvitom o Srebrenici sprožil val odzivov

Janša pojasneval svoj tvit

V DZ je Janša danes dejal, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. "Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni," je poudaril.

Marko Koprivc iz SD je pojasnil, da so protestno zapustili dvorano, ker se jim zdi nedostojno sodelovati na seji, na kateri se Janša ni želel opravičiti za žaljiv tvit. "Menimo namreč, da je tvit nedopusten in žaljiv. In iz pietete do vseh žrtev in sorodnikov bi pričakovali najmanj, da se predsednik vlade za ta tvit opraviči," je povedal ob robu seje.

Opozoril je še, da povojni poboji niso povezani z genocidom v Srebrenici, oboje je treba obsojati, vendar se jih ne sme mešati. Genocid nima popolnoma nič s komunizmom, je dodal. Prepričan je, da bo imel tak zgodovinski revizionizem glede dogajanja v Srebrenici mednarodno razsežnost.

Pri Levici so pozvali k jasni zavrnitvi politike, ki jo zagovarja SDS. Kot je opozoril Miha Kordiš, Janša in SDS zasledujeta iste politike, ki so pripeljale do Srebrenice.

Tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec je zgrožen nad tvitom Janše. Opozoril je, da je bil predsednik vlade žaljiv, namesto, da bi se posvetil temu, kaj je treba narediti, da se kaj takega ne ponovi. Prepričan je še, da bodo imele izjave tudi slabe posledice za ugled Slovenije v svetu.

Marko Bandelli iz SAB pa je ocenil, da bi se lahko Janša vzdržal takšnega tvita, saj da si v vlogi predsednika vlade ne more privoščiti takšnih izjav.

Zadržani tudi v koaliciji

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi nekatere koalicijske stranke so se oddaljile od tvita Janše. Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem tvit predsednika vlade in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodi ugledu Slovenije.

Tudi njegov strankarski kolega Gregor Perič (SMC) se ne strinja z vsebino spornega tvita. "To ni čas za neka zanikanja, ampak za opozorila za vse nas, da se kaj takega ne ponovi," je povedal.

Tudi v DeSUS se ne morejo strinjati s tvitom Janše, je ob robu seje dejal poslanec Franc Jurša. Po njegovem ni prav, da se v pietetnem vzdušju ob obletnici genocida v Srebrenici izjavi nekaj, kar je povezano z neko drugo zadevo v zgodovini.

Janša: "Niso se sposobni soočiti s svojim rasizmom"

Janša je bil kasneje na Twitterju kritičen do poslancev, ki so zapustili sejo. "Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki," je zapisal v odzivu.

volitve v evropski parlament 2019, Irena Joveva, Klemen Grošelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi spornega tvita pa sta danes pismo na predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija naslovila evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). V njem sta zapisala, da je "zloraba in politizacija genocida v Srebrenici za izključno notranje ideološke in strankarske namene slovenskega premierja Janše le vrh ledene gore širšega in izjemno zaskrbljujočega trenda zgodovinskega revizionizma in relativizma, ki ga prinaša zaskrbljujoča rast skrajne desnice in populističnih sil po Evropski uniji".

Prepričana sta, da je treba obsoditi tovrstne politične izjave in način komunikacije. Zato sta Sassolija pozvala, da prevzame potrebno politično pobudo in začne resno politično razpravo o tej zadevi. "V času, ko se začenja razprava v okviru konference o prihodnosti Evrope, je priznavanje in spoštovanje zgodovinskih dejstev bistveno," sta dodala.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 84
 • Avatar right
  right 09:37 14.julij 2020.

  Joveva in Grošelj sta prva, ki lahko stegujeta jezika. gnoja nista v življenju naredila drugega, kot iz kruha drek in še ta kruh je nekdo drug prislužil. rdeči paraziti bi naredili vse za blatenje a vam gnide to ne bo uspelo

 • Avatar ResnicaBoli
  ResnicaBoli 08:26 14.julij 2020.

  Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

 • gregor51 07:59 14.julij 2020.

  upam da se nikoli več ne vrnejo v parlament...rdeče sodrge ne maramo...janša je car..z vsako potezo ko natre soli na komunajzarsko rano umrem od smeha