Slovenija
35 ogledov

Ker so izključili Janšo, odšel tudi Stres

Anton Stres Dejan Mijović
Zaradi izključitve nekdanjega premierja Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN se je za izstop iz centra odločilo več članov, med drugim tudi ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, ki je izključitev Janše označil za politizacijo. Poleg njega so izstopili tudi Andrej Capuder, Tone Kuntner in Alenka Puhar.

Literat, esejist, prevajalec in nekdanji minister za kulturo Andrej Capuder je iz centra v sredo izstopil po tem, ko je upravni odbor Slovenskega centra PEN pritrdil stališču častnega razsodišča centra, da nekdanji premier Janez Janša ne more več biti njihov član.

V izstopni izjavi, ki jo je na svoji spletni strani v sredo zvečer objavil časnik Demokracija, je Capuder pojasnil, da se je za izstop odločil v ugovor "servilni potezi Slovenskega PEN, ki je bila izglasovana v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda". Dodal je, da izstopa iz "druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino" in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako.

Stres pa je v svoji izstopni izjavi zapisal, da je izključitev Janše po njegovi oceni in globokem prepričanju politizacija, ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN. Ker bi njegovo nadaljnjo članstvo v Slovenskem centru PEN lahko pomenilo, da se s tem strinja, je nepreklicno izstopil.

Po poročanju spletnega portala Delo.si sta iz Slovenskega centra PEN protestno izstopila tudi pesnik Tone Kuntner in novinarka, prevajalka in esejistka Alenka Puhar. Ob tem navajajo tudi pismo, ki ga je pisatelj Drago Jančar naslovil na upravni odbor Slovenskega centra PEN. V njem odbor sprašuje, ali so ob izključitvi Janše pretehtali dejstvo, da sta Kuntner in Puharjeva izstopila že zaradi odločitve častnega razsodišča.

Jančar je za Delo sicer povedal, je bilo ugovorov zoper Janševo izključitev več, le da so bili večinoma interne narave.

Odločitev je sprejel upravni odbor društva

Podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak ni želel komentirati odstopov in poudaril, da se ne bodo odzivali na vsak komentar, ker ne želijo razplamteti javnih polemik. "Nekateri člani odločitev podpirajo in se jim zdi prav, drugi ne," je opisal vzdušje v društvu.

Odločitev je sprejel upravni odbor društva in z njo sledil stališču častnega razsodišča PEN. Ker pa je najvišji organ društva občni zbor, se lahko nanj naslovi pritožbo zoper odločitev upravnega odbora, je pojasnil Peršak.

Peršak je na vprašanje glede nekonkretnosti očitkov Janši dejal, da "namen sporočila ni zaporedno navajanje zapisov s Twitterja ali izjav z novinarskih konferenc". Sam med drugim kot sporno ocenjuje, da nekdo člane društva obsodi kot "udbovce" in "oznovce", pri čemer je bil sam več kot 20 let v istem društvu ter "ga to doslej ni motilo".

Komentarjev 11
  • ennanova 09:05 29.marec 2013.

    Slovenija absolutno ni CiperV resnici pa zadeve niso tako zelo absolutne, kot trdijo Alenka Bratušek in omenjena gospoda, ki gotovo dobro poznajo nekatera dejstva. Oglejmo si zato nekaj preprostih dejstev, ki so tako enostavna, da so že skoraj trivialna, ...prikaži več a jih politiki vendarle nikoli niti ne omenijo.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/888-slovenija-absolutno-ni-ciper

  • graff 08:38 29.marec 2013.

    Ker so izključili Janšo, odšel tudi Stres, pa Zvon1 in Zvon2, pa 1 milijarda pufa,pa........pa!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 07:44 29.marec 2013.

    PEN-NA RAČUN JJ, SO DOBILI ŠTEVILNE NOVE ČLANE KI PLAČUJEJOČLANARINO,.A TO JE OK?KO PA SO OGROŽENE NJIHOVE RITI,PA HITRO BRCNIT PRIJATELJA V RIT.