Slovenija
14668 ogledov

Postavili vprašanja glede Janševega pisma, zdaj so se spravili nanje

Vlada Janez Janša ffp2 Vlada RS
Po tem, ko so se obrnili na informacijsko pooblaščenko z vprašanji o pismu predsednika vlade, so se na Inštitut 8. marec začeli vrstiti pritiski.

Prejšnji teden je predsednik vlade Janez Janša vsem polnoletnim državljanom poslal pismo, v katerem se je zahvalil tistim, ki so se že cepili proti covidu-19, druge pa prosil, naj o tem razmislijo in se cepijo. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je že v petek prejela več prijav državljanov v zvezi s pismom. Med drugim se je na informacijsko pooblaščenko obrnil tudi Inštitut 8. marec. 

Zaradi odločitve, da se z vprašanji obrnejo na informacijsko pooblaščenko, pa so zdaj v Inštitutu 8. marec deležni številnih pritiskov. "Nismo obtoževale. Nismo govorile o vsebini pisma. Nismo podajale sodb. Samo naslovile smo vprašanje na neodvisno državno institucijo. Majhna gesta, ki jo lahko stori vsak izmed nas. Včeraj se je začela prva runda sranja. Žaljiva zasebna sporočila. Pritiski. Komentarji o mojem videzu. Komentarji o moji lenobi. Komentarji o tem, da sem razvajena. Nekateri so me celo včlanili v LMŠ," je začetno dogajanje opisala Nika Kovač, predsednica Inštituta 8. marec. "Danes so šli še korak dlje. Njihovi mediji so začeli pošiljati vprašanja o moji zaposlitvi na sedež moje službe. Zanima jih, če sta na mojo zaposlitev vplivala moja starša. Kako sem službo dobila. Kaj v službi delam. Kakšno plačo imam."

Nika Kovač je ob tem še dodala, da "je scenarij oblasti jasen. Me osebno napasti. Me očrniti. Mi posredno groziti. Me utišati.In to te za nekaj minut zlomi. Počutiš se nemočnega. Zdi se ti, da ti vzamejo glas. Veš, da nimajo podlage, da ti karkoli očitajo. Veš pa tudi, da bodo to počeli."

Kot je še zapisala v daljši objavi na svojem Facebook profilu, se je odločila, da ne bo tiho in bo opozarjala na pritiske, "ki služijo utišanju in imajo konkretne posledice za osebna življenja ljudi". 

Informacijska pooblaščenka prijave še vedno prejema, vendar opozarja, da je inšpekcijski postopek že uvedel po uradni dolžnosti, zato morebitne nove prijave na sam postopek ne bodo imele nobenega vpliva. Veliko število prejetih prijav državljanov in nato tudi v soboto 18.12. prejetih vprašanj Inštituta 8. marec pa odraža visoko stopnjo zavedanja posameznikov o pomenu varstva osebnih podatkov.

Iz kabineta predsednika vlade so medtem že pojasnili, da je bilo pismo poslano vsem polnoletnim državljanom brez kakršnekoli selekcije in brez vpogleda v evidence. Razlogi za odločitev, da pošlje pismo, pa so bili pojasnjeni v pismu samem, so dodali. Ob tem so opozorili, da so posledice tega, če ostanemo tako slabo precepljeni, jasne. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • Avatar Marie Cankar
    marie3 15:30 24.december 2021.

    Vidim da so se sds troli navlekli pod ta clanek, samo potrjujete zapisano o fasistih…

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 15:28 24.december 2021.

    SDS fasisti samo se istobarvne srajce si oblecejo pa bomo v tridesetih letih prejsnjega stoletja

  • onxxx 13:41 22.december 2021.

    A zdaj boš pa malo pojokcala hahaha, treba je ukinit financiranje tega "inštituta" ker davkoplačevalci tega ne bomo financirali. Naj te financirajo kolegi iz ministrstva za kulturo ki jim država plačuje prispevke.