Slovenija
18679 ogledov

Ker so zaznali porast kršitev, uvajajo novo globo

Obvestilo redarstva Saša Despot
Ljubljanski mestni svetniki so potrdili uvedbo nove globe za voznike.

Novo globo bodo izrekli voznikom, ki v javnih parkirnih hišah ne plačujejo parkirnine. Globa bo znašala 80 evrov. Kot so v obrazložitvi ukrepa zapisali v občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, je namreč v zadnjem času zaznati večje število primerov, ko se zavezanci za plačilo parkirnine na javnih parkiriščih in v parkirnih hišah na najrazličnejše načine izogibajo plačilu parkirnine. Po oceni Ljubljanskih parkirišč in tržnic je takšnih primerov v povprečju približno 400 na mesec.

V SDS se po besedah svetnika Igorja Horvata s predlogom nikakor ne strinjajo. Kot je dejal, gre po njihovem mnenju predvsem za to, da se disciplinira meščane in obiskovalce mesta. Horvat je prepričan, da zaradi 80-evrske globe ne bo izboljšanja stanja ali manj prekrškarjev. "Enostavno se da zadevo rešiti s postavitvijo dvojnih zapornic," je poudaril.

Preimenovali bodo ulice, parke in trg

Svetniki so prikimali tudi osnutku odloka o spremembah poimenovanja ulic, parkov in trga. Med drugim je komisija predlagala, da se trenutno slepa cesta v nakupovalnem središču BTC, ki se v prvem krožišču na Letališki cesti v smeri od Kajuhove ulice proti obvoznici odcepi proti severozahodu in se po 235 metrih slepo konča pred ograjo, nosi ime Beograjska ulica. Prav tako bo na območju BTC novo ime dobila glavna dostopna cesta do Ikeine trgovine, in sicer Švedska ulica. Za Bežigradom bo ulica, ki se od Džamijske ulice odcepi proti severu k Železniškemu muzeju, nosila ime Sarajevska ulica.

cesta križišče Ljubljana ulica promet | Avtor: Profimedia Profimedia
Cesta med Pilonovo ulico in Kamnogoriško cesto bo po predlogu komisije ime nosila po matematiku Ivanu Vidavu, ulica med Jurčkovo cesto in Potjo spominov in tovarištva pa po borcu in poveljniku Ljubljanske brigade, ki je 9. maja 1945 osvobodila Ljubljano, Alojzu Kajinu. Komisija je predlagala še poimenovanje ulic po dveh zaslužnih Slovenkah - pevki Marjani Deržaj in akademski slikarki Metki Krašovec. Njuno ime bosta nosili ulici v nastajajoči soseski Vile Bokalce.

Ulica med parcelo, kjer bo stal Nuk II, Trgom francoske revolucije, Križankami in Zoisovo cesto bo Hieronimova ulica po vsestranskemu izobražencu, ki je živel približno med letoma 347 in 400 in je avtor latinskega prevoda Biblije. Hieronim se je dopisoval z Emonci, zato bi po njem nosila ime ulica na območju nekdanje Emone. Na Rakovi jelši bo dostopna cesta k na novo nastajajoči soseski predvidoma nosila ime Ulica Ekvorna po starodavnem koliščarskem božanstvu iz predrimskih časov.

Park med Ulico 7. septembra, Glinškovo ploščadjo, Ulico Rezke Klopčič in Mucherjevo ulico bo v prihodnje nosil ime Centralni park soseske Ruski car, park s športnimi površinami med stanovanjskimi bloki na Bratovševi ploščadi, pešpotjo ob enoti Ajda Vrtca Ciciban, Ulico prvoborcev ter Slovenčevo ulico pa bodo imenovali Športni park Bratovševa ploščad. Pri križišču Zaloške in Zadobrovške bo v prihodnje trg med cerkvijo, župniščem in kaplanijo nosil ime Trg device Marije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • aba 08:59 19.januar 2021.

    Ne samo, da smo prisiljeni placevat drage parkirnine, tudi minimalno 1h je nategunstvo prve klase. Krivi smo pa sami ljudje in ne Zoki, ker vztrajamo v tej precenjeni greznici od Ljubljane, namesto, da bi se odselili ven.

  • miho 07:48 19.januar 2021.

    Naj povedo, kje na svetu imajo tako drage parkirnine kot so v Ljubljani? Moj oče je prevozil precejšen del Evrope in nikjer ni tako drago kot v Ljubljani. Ali je morda kaj spregledal? London, Lizbona ali Moskva morda?

  • 2209mafa 07:16 19.januar 2021.

    Kaj ko bi enkrat kaznovali tiste delodajalce, ki izkoriščajo delavce in to v sorazmerju njihovega prihodka.Nekdo ki je na minimalcu, mora dati pol plače,tisti ki pa obračajo milijone pa nekaj simboličnega.Kaksna država smo to ?Tisti ki so polni denarja,za njih ...prikaži več minimalne kazni,delajo kar hočejo,raji pa vse pobrat.