Slovenija
63 ogledov

KG: od 10 do 15 cm snega

(Foto: Bralka Žurnala24)
1/12
Žurnal24 main
Deževno vreme nas bo spremljalo še do četrtka, meja sneženja se spušča. V Kranjski Gori že od dopoldneva močno sneži. Po prvih ocenah naj bi zapadlo med 10 do 15 centimetrov snega.

Naš gorenjski dopisnik Andraž Sodja je povedal, da močno sneži že pri Mojstrani. Po njegovi oceni naj bi zapadlo med 10 do 15 centimetrov snega.

Na Vršiču zapadlo pol metra snega
V Cestnem podjetju Kranj so za zurnal24.si povedali, da ceste sproti plužijo in posipajo. Cestišče je najbolj zasneženo od Martuljka proti Kranjski Gori. Zaradi močnega sneženja pa je zaprta cesta Mojstrana–Vrata.

Kot so še povedali, je na Vršiču zapadlo pol metra snega. Zaradi zares zimskih razmer so po podatkih prometno-informacijskega centra že zaprli prelaz Vršič.

Po podatkih PIC je na cestah čez prelaza Predel in Korensko sedlo obvezna zimska oprema.

Glavnina padavin v naslednjih 24 urah
Nad Slovenijo se zadržuje obsežno območje nizkega zračnega pritiska, s tem pa smo deležni padavin. Več jih je na Goriškem in Gorenjskem. Ponekod tudi sneži in je obvezna zimska oprema.

"Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih 24 urah, nekje do sedme ure jutri zjutraj,“ pravi Janez Markošek z agencije za okolje. Občasno bo deževalo še jutri in v četrtek, vendar glavnino padavin pričakujejo do jutri zjutraj. V zahodni Sloveniji do jutri zjutraj (porečje Soče, Vipave, Idrijce) lahko pade še 50 do 80 milimetrov dežja.

Še do ponedeljka čas za menjavo avtomobilskih pnevmatik. Več nasvetov v povezavi.

Na cesti čez prelaz Vršič so obvezne verige, na cesti Predel–Bovec je obvezna zimska oprema. "Predel je bel, Korensko sedlo tudi. Meja sneženja je nekje pri 900 metrih, tako bo ostalo do jutri zjutraj, nato pa se bo meja sneženja dvignila,“ doda Markošek.

FOTOGRAFIJE ZASNEŽENIH CEST SI OGLEJTE V GALERIJI.

Krka že narašča

Zaradi padavin trenutno nižje dele obale poplavlja morje, reke v zahodni in srednji Sloveniji pa imajo visoke pretoke. Ker je glavnino padavin pričakovati danes čez dan, bodo reke na zahodu naraščale še popoldne, ponoči pa tudi drugod, vendar večjih težav ni pričakovati, pove dežurna hidrologinja na agenciji za okolje Mojca Sušnik.

Trenutno narašča Krka, pretoki ostalih rek pa počasi upadajo oziroma se ne spreminjajo. "Lahko bi prišlo do razlivanja Vipave, vendar v manjšem obsegu na območju pogostejših poplav," je povedala Sušnikova.

Na Arsu opozarjajo, da so zaradi spremenljivega ozračja možni lokalno močnejši in dlje časa trajajoči nalivi.

Narasle vode so včeraj povzročile nekaj težav na Obali, kjer je morje prestopilo rob obale v Piranu in Kopru. Na Goriškem je voda zalila nekaj kleti, gasilci pa so ponekod izvajali preventivne aktivnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.