Slovenija
4498 ogledov

Te skrbi imajo kmetje glede kandidatke za ministrico

traktor Anže Petkovšek
KGZS od nove vlade pričakuje posluh za kmete.

KGZS izbiro Irene Šinko za kandidatko za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano označuje kot "pozitivno presenečenje", saj da je strokovna in pozna resor. Upa, da bo imela nova vlada posluh za kmete, ki so najšibkejši člen v prehranski verigi, ter pričakuje tudi regulacijo zaradi povečevanja stroškov, ki mu rast odkupnih cen ne sledi.

"Po vseh imenih za kmetijskega ministra, ki so krožila, je Irena Šinko kar pozitivno presenečenje," je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič.

"Menimo, da s svojim delom pozna resor, je iz stroke, pozna tudi nomotehnične zadeve. Je pa od nje same odvisno, kako bo resor vodila, pomembno bo tudi, kakšna bo usmeritev stranke, v katere kvoti je," je dodal.

Žveglič: Vhodni stroški ne sledijo odkupnim cenam

Koalicijska pogodba je po njegovem mnenju razmeroma ohlapna, tako da daje možnost delovanja v različne smeri. "Kmetje smo najšibkejši člen v tej verigi, smo pred težkimi in hudimi izzivi ... Želimo si, da bi vlada dala podporo najšibkejšemu členu, kajti sami smo skoraj nemočni," je poudaril.

"Želimo si, da bi imeli od tega nekaj tudi pridelovalci hrane, da se nam bo izplačalo pridelovati, da bomo z veseljem obdelovali slovensko zemljo in da bodo imeli potrošniki kakovostno hrano po zmerni ceni," je dejal.

Žveglič kot prva izziva vidi nadaljevanje usklajevanj z Evropsko komisijo glede strateškega načrta skupne kmetijske politike in ureditev razmerij v prehranski verigi.

Pri slednjem so kmetje pred velikimi izzivi, pravi Žveglič. "Vhodni stroški se nam nenormalno dvigujejo, odkupne cene temu ne sledijo in treba bo narediti tudi kakšne regulative," meni.

Pridelava hrane, poljedelstvo, njiva | Avtor: M. Ha. M. Ha.
Tudi drugi deležniki z izbiro zadovoljni

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je za današnji izdaji časnikov Dnevnik in Večer izbiro Šinkove ocenil kot dobro. "Po vsem tem, kar smo gledali in poslušali zadnje tedne, smo z izbiro na koncu celo zadovoljni," je dejal in dodal, da je bila Šinkova kot direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov načelna ter da si želijo, da bo takšna tudi kot ministrica. Poudaril je, da si kmetje želijo, da kot pomemben člen prehranske verige ne bi bili zapostavljeni. "O strokovnem znanju Šinkove ne dvomimo, saj ima izkušnje in tudi univerzitetno izobrazbo iz zoologije. Kar nas skrbi, sta njena politična moč in vpliv. Predvsem to bo potrebovala," je za Večer dejal Medved.

Agrarni ekonomist Emil Erjavec je za Dnevnik ocenil, da je izbira Šinkove "nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo slovenskemu kmetijstvu", saj da zelo dobro pozna področje, je delavna, zna biti tudi ostra. Med njenimi slabostmi pa je omenil pomanjkanje vizije in evropskih izkušenj. Ključna se mu zdi izbira državnih sekretarjev, ki bi morali biti strokovnjaki, ne politiki, meni tudi, da sta organiziranost in način delovanja kmetijskega ministrstva "precej šibka, komunikacija pa slaba".

Koalicijska pogodba na področju kmetijstva navaja, da bodo spodbujali trajnostno in ekološko kmetovanje, podpirali mlade, ki vstopajo v kmetovanje, ekoturizem in uporabo novih tehnologij ter da bodo zmanjšali rabo in okrepili nadzor nad rabo fitofarmacevtskih sredstev in spodbujali večji delež samopreskrbe, prav tako bodo podprli ukrepe za bolj humano ravnanje z živalmi.

Nova koalicija namerava tudi spodbujati trajnostno kmetijstvo, načrtuje pospešeno prilagajanje učinkom podnebnih sprememb in krepitev kratkih (zelenih) dobavnih verig. Lokalnim kmetovalcem bodo glede na pogodbo omogočali večjo dostopnost možnosti prodaje pridelkov lokalnim kupcem, s čimer bodo dobavne verige skrajšane in bo manj posrednikov, s tem pa se bo olajšalo tudi prilagajanje kmetijskih gospodarstev podnebnim spremembam. Predvideno je še, da bodo sredstva EU poleg v zeleni prehod in digitalizacijo javnega in zasebnega sektorja ciljno usmerili tudi v digitalizacijo kmetijskega sektorja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.