Slovenija
256 ogledov

Kidričevo uvaja svojo, lokalno valuto

Lokalna valuta Kidričevo Občina Kidričevo
Glavni namen je ustaviti odtekanje denarja iz občine ter spodbuditi trgovanje z lokalnimi izdelki in storitvami.

Kidričevo se pridružuje Trbovljam in Ilirski Bistrici oziroma trboveljski lipi ter ilirskobistriškim beličem in fičnikom. Za razliko od prejšnjih valut, ki so bile v domeni numizmatikov, je valuta iz Kidričevega zastavljena veliko bolj optimistično in je prva, ki je nastala na pobudo same občine.

Iz občine na Dravskem polju pa sedaj sporočajo, da bo njihova lokalna valuta, ki je ime dobila po tamkajšnjem znanem dvorcu Sternthal, zaživela že v kratkem.  

Zgledovali so se po Avstriji 

Lokalna valuta Kidričevo | Avtor: Občina Kidričevo Občina Kidričevo
Cilj uvedbe lokalne valute je preprečitev odtekanja denarja iz lokalne skupnosti, kar posledično spodbuja lokalno gospodarstvo. Razlog je tudi ekološki, saj bi s kupovanjem lokalnih izdelkov skrajšali pot od tovarne do potrošnika, tako pa bi se zmanjšal tudi transport in posledično izpusti toplogrednih plinov, pojasnjujejo.

S sternthali bodo namreč Kidričani plačevali za storitve ali blago v podjetjih, trgovinah, zasebnikih ali pri kmetih s sedežem v občini: "V tem tednu pošiljamo pozive lokalnemu gospodarstvu, da se pridružijo akciji. Konec naslednjega tedna pričnemo nagovarjati občane," nam je pojasnil pobudnik ideje in direktor občinske uprave občine Kidričevo Damjan Napast

Popusti ter promocija lokalne ekonomije

Lokalna valuta Kidričevo | Avtor: Občina Kidričevo Občina Kidričevo
Načrt predvideva, da bi občina občanom ponudila vrednostne bone s petodstotnim popustom, kar pomeni, da bodo za bone v vrednosti sto sternthalov plačali 95 evrov, s čimer bodo pri nakupih imeli petodstotni popust. Trgovci in obrtniki bodo od občine prejeli denar v polni vrednosti torej v menjalnem razmerju 1:1, razliko v vrednosti pa bo krila občina: "Bone s 5 odstotnim popustom bomo lahko dobili samo naši občani. Vsi ostali jih lahko dobijo v razmerju 1:1," je še pojasnil Napast.

Sicer so boni v vrednosti deset evrov, na katerih je upodobljen dvorec Sternthal, že v tisku, kupiti jih bo mogoče že ta mesec.

Občina valute ne more izdajati

Valuto v obliki bonov bo posredovalo občinsko podjetje, saj občina valute ne more izdajati: "V Sloveniji ni izrecne pravne podlage, da bi se s tem ukvarjala občina. Zato smo doregistrirali javno podjetje, ki se sedaj ukvarja s posredovanje bonov. So v isti vlogi kot kuponko.si, 1nadan.si," je še pojasnil Napast. To pomeni, da bo bone mogoče kupiti pri javnem podjetju, unovčiti pa samo pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k projektu.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Uros Bukovec 13:05 17.marec 2017.

    In gdo bo plačal DDV državi ? A bo občina v menjalnem razmerju odvedla davek ? Obrazložen je samo 5 % popust. Samo za 5 % popust je pa zadeva nesmiselna. Vsaka firma da dostkrat 10 % in večji popust, ...prikaži več, ne samo 5. Tile se gredo tukaj kako speljat posle mimo odvajanja davka.

  • Uros Bukovec 13:01 17.marec 2017.

    Ideja je dobra , samo vprašanje je kaj bo država rekla ker je to SIVA EKONOMIJA. Država ne pobere davka. To je v bistvu delo na črno.

  • Dixon 11:02 17.marec 2017.

    Itak bodo več zapravili kot pa pridobili s to valuto. Le govori se okoli o njih. In to je to.