Slovenija
102 ogledov

Kilometrski zastoji na slovenskih cestah

slovenija 08.04.10 guzva na avtocesti, gneca zaradi prometne nesrece, kolona voz Nik Rovan
Kolone vozil so bile že okrog 9. ure dolge že tudi 14 kilometrov. Pri Gruškovju so čakajočim v zastoju delili vodo. Bo jutri kaj bolje?

Cestninska postaja Postojna | Avtor: Promet.si Promet.si

Ponekod po državi so močnejši nalivi. Voznike opozarjamo naj ne ustavljajo pod nadvozi, viadukti ali celo v predorih in s tem povzročajo nevarnosti. Na območjih, kjer so nevihte, pazite na zastoje, opozarja prometnoinformacijski center. 

Danes je bila in je še na cestah huda gneča (več spodaj). Kako bo jutri?

"Jutri dopoldan pričakujemo povečan promet proti obali in Hrvaški, popoldan pa nazaj. Kdaj se bo promet proti notranjosti povečal, pa bo zelo odvisno od vremena. Če bo slabo vreme, se promet zgosti že kmalu po poldnevu, sicer pa šele kasneje popoldan. Če ne bo izrednih dogodkov, pa ne  pričakujemo pa takšnih zastojev kot danes,“ je za Žurnal24 povedal Vasja Podkrižnik s prometnoinformacijskega centra. Jutri naj bi bilo sicer na Obali pretežno jasno. 

Najhujšo gnečo pričakujejo na cesti Dragonja – Šmarje – Koper in med Portorožem in Izolo. Podkrižnik svetuje, da imamo Slovenci za primer gneče pripravljeno alternativno pot, na primer če potujete iz Istre prek Buzeta namesto na mejni prehod Dragonja. 

Gneča pogosto tudi opolnoči

Se je mogoče gneči izogniti, če se s plaže proti notranjosti države odpravite šele pozno zvečer? "To je odvisno od mnogo dejavnikov, ampak ob 22. uri se sproti promet tudi za tovorna vozila, poleg tega pa ni redko, da je na primorski avtocesti zelo gost promet, torej od 3000 do 3500 vozil na obeh pasovih tudi ob enajstih zvečer. To pa pomeni, da ne vozite niti sto na uro, ponekod le 60 ali pa se kolona celo občasno zaustavlja," opozarja Podkrižnik. 

Za razliko od današnjega dne, ko je bilo na cestah ogromno tujcev, pa bodo jutri gnečo delali predvsem domači "vikendaši“.

Župan Ptuja čakajočim voznikom delil vodo

Zaradi dolgih kolon avtomobilov proti mejnemu prehodu Gruškovje nekateri vozniki ob koncih tedna čakajo tudi po več ur. Tudi danes so na tem odseku že od zgodnjega jutra večkilometrske kolone. Zato so se na Mestni občini Ptuj odločili, da čakajočim potnikom naslednje tri vikende ponudijo ohlajeno pitno vodo, sporočajo z Mestne občine Ptuj. 

Prostovoljcem, ki vodo delijo od 10. do 16. ure, se bo pridružil tudi ptujski župan Miran Senčar. Skupaj bodo razdelili 5000 plastenk ohlajene vode. Lokacijo za delitev vode so izbrali skupaj Z Darsom, tako da prometna varnost ne bo ogrožena.

Tudi ta konec tedna bo gneča

Zgostitve prometa na policiji pričakujejo tudi pri vstopu v državo, številni potniki se namreč že vračajo z dopusta. Možni so občasni zastoji na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov. V času turistične sezone ob koncih tedna na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje potniki običajno izstopajo v sedmih ali osmih kolonah, dnevno mejo prečka tudi do 25.000 vozil.

Proti Dolenjski je že včeraj popoldne šlo po polžje; več kilometrski zastoji so nastali po prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženo le eno vozilo. Voznik osebnega avtomobila se je prevrnil na bok, nato pa zapustil mesto nesreče.

Razvrščajte se pravilno!

Policisti so opazili, da se  tudi v primeru včerajšnjega zastoja na dolenjski avtocesti vozniki niso držali pravil. Pri tem policija opozarja, da s pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov.

Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

Predpisana globa znaša 200 evrov

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…).

Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez_53 18:43 25.julij 2015.

    Oh wolfyy, kaj še nikoli nisi bil na avtocesti??? Če se vozniki disciplinirano umaknejo levo in desno, je več kot dovolj prostora za katerokoli intervencijsko ali reševalno vozilo!

  • fowler 12:08 25.julij 2015.

    avtocesta je široka ene slabih 8 metrov, brez odstavnega... gasilec pa najbrž tudi ni čez 2,55m, ker bi biu že izredni prevoz... enostavno lahko izračunaš, da bi se lahko trije gasilci vštric peljali, če bi bila prazna avtocesta....

  • markus 10:12 25.julij 2015.

    Vse lepo in prav, vendar pa bi naslednjič lahko namenili denar tudi za kakšno promocijsko gradivo o Sloveniji, ki bi ga delili mimovozečim turistom, da bi se kakšen več ustavil tudi pri nas, ne da mi Slovenci plačujemo in preplačamo ...prikaži več drage cestnine, vinjete, tujci pa nam le onesnažujejo okolje, od njih pa skoraj nobene koristi, razen nakupa kakšne tedenske vinjete, morda mesečne. Našim res primanjkuje idej. Lahko bi še povrnili stroške za vinjeto tistim, ki bi se odločili ostati in letovati tukaj. Res, slabo smo Slovenci podkovani v gostoljubju in samopromociji. Enostavno ne znamo izkoristiti vsega tega pretoka ljudi čez državo.