Slovenija
38 ogledov

Kinologa pred disciplinsko komisijo

Žurnal24 main
Alenka Černe Kinološka zveza Slovenije (KZS) o disciplinskem postopku še ni obvestila; zagovor Senice povsem neutemeljen.

"Rotner (Rajko op.p.) me je poklical, da bova opravila izredni pregled. Če ti nadrejeni reče, da je nekaj potrebno narediti, ga ne sprašujejš o tem ali je vse urejeno," na vprašanje, ali je vedela, da KZS ni prejela nobene uradne vloge o izrednem pregledu bulmastifov, odgovarja Černetova.

Dodaja, da je o celi zgodbi obveščena iz medijev ter da se je zaradi tega zglasila tudi pri protikorupcijski komisiji, kjer so jo spraševali zgolj o tem ali je že kdaj imela stik s Sašo Baričevičem.

Trhla Seničina obramba
Izpostavila je tudi, da je bilo sklicevanje Baričevičevega odvetnika Mira Senice, na to, da je bil Atlas odličen plemenski pes, čigar usmrtitev bi povzročila veliko premoženjsko škodo, povsem zgrešeno. Po njeni oceni je bil pes vreden največ 1.500 evrov, plemenjak pa postane šele, ko ima potomce. Dovoljenje za paritev pa da vzrejna komisija, na katero pa se s prošnjo niti Baričevič, niti Zora Rotner, nista nikoli obrnila, pojasnjuje Černetova. In tu se po njenem mnenju nihče na sodišču ni zares vprašal, kaj pomeni, da je pes plemenjak.

Zato, pravi Černetova, se ne čuti odgovorne, saj nikoli ni izdala ocene, na katero se je skliceval Senica in pri tem dodaja, da je zgolj ocenila fizično stanje psa. Najvišja vzrejna ocena pa pomeni, da je pes primeren za parjenje, a kot že rečeno, mora za to dovoljenje dati pristojna komisija. "Nisem pa mogla napisati, da je pes agresiven, če se do nas ni obnašal agresivno," še pravi. V komisiji, ki je kasneje ocenjevala vedenjske lastnosti psov, pa je bil po njenih besedah tudi poklicni trener psov.

Izredni pregled
Leta 2006 sta Černetova in Rajko Rotner v zavetišču Gmajnice opravila izredni vzrejni pregled Atlasa in mu podelila vzrejno dovolilnico, čeprav s psom ni bilo vse v redu, piše Dnevnik. Černetova je Atlasu podelila najvišjo vzrejno oceno, njegovo zunanjost sta kinologa ocenila z odlično, njegovo gibanje pa označila za dobro, čeprav je zaradi strelnih ran, ki jih je dobil med napadom na Stanislava Megliča, močno šepal.

Prav na to oceno se je skliceval tudi Baričevič, ko je leta 2008 zahteval, naj mu vrnejo psa, češ da nikoli ne bi mogel dobiti takih ocen, če bi se vedel agresivno. Pregled je zbudil tudi pozornost komisije za preprečevanje korupcije, ki je na KZS naslovila nekaj vprašanj.

Roman Höfferle, predsednik Komisije za strokovna vprašanja, je potem na podlagi zbranih informacij in dokumentacije ocenil, da gre za utemeljen sum, da sta kinologa storila disciplinske in strokovne prekrške, zato je zoper njiju predlagal uvedbo disciplinskega postopka.

Pregleda nimajo v evidenci
V KZS tudi nimajo nikakršnega dokumenta, ki bi dokazoval, da je bil omenjeni izredni pregled opravljen, zato zanj tudi niso zaračunali takse. Prav tako Saša Baričevič in Zora Rotner nista nikoli vložila uradne vloge za opravljanje izredne telesne ocene in vzrejnega pregleda njunih bulmastifov. Ker sta bili živali takrat zaradi napada na Megliča v zavetišču, se postavlja vprašanje, s kakšnim namenom je bil sploh opravljen ta pregled.

Černetova je bila tudi v komisiji, ki je ocenjevala vedenjske lastnosti psov, čeprav ne ona ne drugi član komisije – veterinar Marjan Kastelic – nista strokovnjaka za vedenje živali. Ta komisija je odločila, da se lahko pod določenimi strogimi pogoji pse vrne lastniku. Njena vloga pa je dvomljiva tudi zato, ker je nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik zatrdil, da so iz komisije izločili vse, ki so že kdaj sodelovali pri pripravi strokovnih mnenj za Baričeviča. V primeru Alenke Černe se je izkazalo, da to ne drži, še piše časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.