Slovenija
22 ogledov

Kirgizija brez premierja

Kirgizijski predsednik Bakijev je potrdil odstop premierja Atambajeva. Žurnal24 main
Kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev je zahteval odstop premierja Almaza Atambajeva, ki ga je slednji že potrdil.

Kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev je od premiera Almaza Atambajeva zahteval odstop, ki ga je ta že tudi uradno ponudil, so danes sporočili iz predsednikovega urada. Kot so pojasnili, se je Bakijev za to odločil po tem, ko je med njim in Atambajevom izbruhnil spor glede decembrskih parlamentarnih volitev. Kdo naj bi Atambajevega nasledil, v uradu predsednika niso razkrili.

" Prišel je čas, da Almaz Atambajev konča svoje delo," je po televiziji sporočil Bakijev, potem ko je prejel premierov uradni odstop in mu podelil državno priznanje. Atambajevo imenovanje na čelo vlade marca letos je bilo del dogovora o delitvi oblasti, s katerim je želel Bakijev omiliti politično krizo v državi. Kirgizija je, odkar je na oblast prišel Bakijev, pretresla že vrsta množičnih protestov in političnih sporov.

Atambajeva Socialna demokratska stranka je odločitev o odstopu premiera že obsodila. Po njihovem mnenju je bil Atambajev prisiljen oditi, ker je nasprotoval ukrepom oblasti in ogrožal izid volitev, ki so predvidene za 16. december. Bakijev je konec oktobra - potem ko so bile na referendumu potrjene reforme kirgizijske ustave, ki spreminjajo način izvolitve parlamenta in omejujejo pristojnosti predsednika države - najprej razpustil parlament, nato pa odstavil celotno vlado.

Opozicija opozarja, da skuša Bakijev vplivati na izid decembrskih volitev, da bi si po več kot dveh letih bolj ali manj nenehnih sporih s poslanci zagotovil ubogljiv in njemu lojalen parlament. Tudi odstavitev Atambajeva naj bi bil poskus, kako pred volitvami zmanjšati moč socialnih demokratov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.