Slovenija
100 ogledov

"Kirurg se je zlomil pod medijskim pritiskom"

(Foto: UKC Ljubljana) Žurnal24 main
V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi na UKC Ljubljana zapirali oddelek otroške srčne kirurgije. Vodja službe za odnose z javnostmi Polona M. Lečnik Wallas nam je to zanikala. Včeraj so morali eno operacijo odpovedati, ker kirurg ni zdržal pritiska.

Kot so na tiskovni konferenci povedali predstavniki UKCL, se je včeraj eden od dveh slovenskih otroških srčnih kirurgov zlomil pod pritiskom javnosti in odpovedal sodelovanje, zaradi česar so morali odpovedati operacijo šest dni starega dojenčka. Namesto njega bo posredoval izraelski kirurg David Mishaly, ki bo operiral malčka.

Sledi reorganizacija

Program bodo ohranili, so poudarili na UKCL. Pravijo, da bodo po tem dogodku izvedli reorganizacijo, kar naj bi neuradno pomenilo, da Simon Podnar, sicer vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ne bo več del ekipe. Rajko Kenda je zagotovil, da je bil program optimalen in da ni razloga za vznemirjanje javnosti.

Alojz Pleskovič, predstojnik kirurške klinike, je rekel, da bodo storili vse za nadaljevanje programa. Do zdaj niso imeli nobenih pritožb staršev, je dodal. Ena od možnosti bo tudi ukrepanje proti Podnarju. Uvedli bodo tudi strokovni nadzor vseh operacij. Podnar je sicer v postopku reelekcije za predstojnika in ta zadeva po besedah Kende ne bo pripomogla k temu, da bi ga znova potrdili.

Zgodba o izraelskem kirurgu

Informacije o domnevnem zaprtju oddelka naj bi bile povezane z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem. Spomnimo, potem ko je UKCL leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali Mishalyja, domnevno vrhunskega strokovnjaka. Finance so razkrile, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno, pa še domače bi hitreje usposobili za samostojno delo. Mishaly je poleg tega po njihovih informacijah pri nas ves čas operiral brez licence.

Pogodbo želeli podaljšati

Ko so začeli sodelovati z Mishalyjem, so sklenili sodelovanje za vsaj dve leti, pri čemer bi se lahko podaljšalo tudi do pet let. Osnutek pogodbe je tudi pokazal, da so nameravali sodelovanje z njim podaljšati na tri do pet let.

Licenca le formalnost

Na UKCL so pojasnili, da je Mishaly 4. januarja letos opravil nostrifikacijski izpit, 17. januarja pa je vložil zahtevo za licenco. Ministrstvo za zdravje njegovo vlogo že obravnava. V njegovem primeru naj bi šlo, kar se tiče pridobivanja licence, le za "formalnost".

Število operacij je zmanjševal

Mishaly je po podatkih UKC leta 2011 opravil 57 od 136 operacij, število operacij ob krepitvi usposobljenosti domačih strokovnjakov pa z leti zmanjšuje. Tako opravi le še 41 odstotkov vseh operacij v primerjavi z letom 2008, ko je bil delež njegovih operacij 68 odstotkov.

Komentarjev 6
  • Kika 15:29 25.januar 2012.

    Ti pa še nimaš otrok, a ne de? Pa nikogar drugega tudi ne, a ne?

  • primorka 15:06 25.januar 2012.

    Če bi mojega otroka operiral nekdo, ki nima licence in bi mu s tem pomagal, bi me prav malo brigalo ali jo ima ali ne !!!

  • primorkamaja 14:08 25.januar 2012.

    Ampak glede na objavljene podatke (okoli 60 operacij na leto, 4 leta)je ta kirurg dejansko prejemal 5.000 EUR bruto na operacijo, to sploh ni veliko, če primerjate z zneski, ki jih zaračunavajo razni pravni storkovnjaki za eno pravno mnenje ali ...prikaži več pa koliko stane en kos oblačil priznanih modnih oblikovalcev ali koliko prejemajo plače in odrpravnine direktorji državnih podjetji, ki nič kaj dosti ne delajo. Tako, da je po mojem mnenju glede na znanje, izkušnje, zahtevnost dela in odgovornost dela to še premajhen znesek.