Slovenija
48 ogledov

Kirurgi sprti do konca

Sergej Hojker Saša Despot
Zavirajo pridobitev licence in prirejajo podatke o konziliju.

"Trenutno je tukaj doktor David Mishaly, ki bi najverjetneje operiral, če bi konzilij odločil, da gre za nujen primer," na vprašanje, kako po zadnjih zapletih na otroški srčni kirurgiji skrbijo za novorojenčke s prirojenimi srčnimi napakami, odgovarja Rajko Kenda, direktor pediatrične klinike. Kot je znano, je komisija, ki je pripravljala mnenje za izdajo licence srbskemu otroškemu srčnemu kirurgu Igorju Šehiću, zahtevala enoletno dodatno usposabljanje, ker nima izkušenj s kardiovaskularnimi operacijami odraslih. Na čelu komisije je Borut Geršak, nekdanji predstojnik kardiokirurgije, ki je v Ljubljano pripeljal izraelskega kirurga Mishalyja, vodil pa je tudi komisijo, ki je Mishalyju izdala potrdilo za specializacijo, čeprav je torakalni kirurg.

Britanci so mu licenco dali


Srbski kirurg Šehić, ki je licenco že imel v Veliki Britaniji, bo svojo dokumentacijo dopolnil, vendar ni znano, ali bo licenco za delo v Sloveniji dejansko dobil. Šehić je že izvedel štiri demonstracijske operacije v UKC, kjer bi ga radi najeli, ker bi v nasprotju z izraelskim kirurgom v Ljubljani ostal še dva dni po operaciji, kar je pomembno v primeru zapletov. Mishaly naj bi v Ljubljano prihajal do oktobra, ko se mu izteče pogodba, ter operiral otroke, ki jih je začel zdraviti in jih je treba ponovno operirati.

Operacija kot protiusluga

Medtem je strokovna komisija, ki je opravila nadzor napotitve otroka Marka Žitnika Strleta na operacijo, ki jo je v Izraelu opravil Mishaly, ugotovila, da se urgentni konzilij, na katerega se je pri napotitvi skliceval Robert Blumauer, ni sestal in da pediater kardiolog otrokovega stanja ni opredelil kot urgentnega. "Vsiljuje se sklep, da je bila napotitev otroka na stroške zavoda za zdravstveno zavarovanje na zdravljenje v tujino protiusluga za aktivno podporo, ki jo v javnosti Blumauerju zagotavljata starša," ugotavlja komisija, ki jo je vodil Tomaž Podnar. Ta je eden izmed desetih kirurgov, ki so na komisijo za medicinsko etiko vložili ugovor vesti glede sodelovanja v programu otroških srčnih operacij, saj niso bili zadovoljni s sodelovanjem z Mishalyjem.

Komentarjev 5